Vepřové maso je dobře stravitelné, podobá se lidskému, říká výživová expertka

Kateřina Cajthamlová zazářila v pořadu Jste to, co jíte.

Vepřové maso má údajně podobnou strukturu jako lidské a je dobře stravitelné. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla specialistka na výživu Kateřina Cajthamlová. Právě vepřové maso je totiž v poslední době rekordně levné. Není proto divu, že se pokrmy z něho dostávají na denní menu restaurací nejčastěji.

„Údajně se říká, že má vepřové maso podobnou strukturu jako lidské maso a je dobře stravitelné. Pokud ho však budou Češi smažit a obalovat, tak tuk ze smažení nadělá větší paseku než vepřové samo,“ upozornila dietoložka. Právě u vepřového masa se totiž říká, že má velmi špatnou „kalorickou“ pověst.

„Červené maso obecně má zvýšené nasycené živočišné tuky. Vepřové je například o něco tučnější než hovězí, proto je dobré masa střídat. Jíst také ryby a drůbeží,“ poradila Cajthamlová.

Zatímco však hovězí zdražuje, vepřové je na tom opačně. „Cena vepřového je skutečně na historických minimech. V minulosti už byla nízko, ale teď je skutečně nejníž,“ uvedl agrární analytik Petr Havel.

Důvodem, proč je vepřové tak levné, může být podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala to, že se do Česka dováží přebytková produkce. „Teoreticky by u nás mohlo být chvíli levněji, protože se sem dováží přebytková produkce původně určená pro jihovýchodní Asii z těch největších produkčních zemí, tedy ze Španělska, Dánska, Belgie a Neměcka,“ řekl Doležal.

V Asii se totiž obávají afrického moru prasat, který by k nim mohl doputovat z Evropy. „Čína kvůli tomu zatrhla dovoz evropského vepřového na své území,“ informoval agrární analytik. Africký mor ale postihuje divoká prasata a přenos je díky důsledným kontrolám téměř vyloučen.

Kilo českého vepřového chovatelé aktuálně prodávájí ke zpracování za 33 korun, to je o šest korun méně než v roce 2008. Konečná cena ale může být i násobně vyšší. „Samozřejmě se tam nejvíc promítá obchodní přirážka toho, kdo naši surovinu nakonec prodává. Nejčastěji jsou to obchodní řetězce,“ vysvětlil Doležal. O ceně rozhodne také to, jak moc budou Češi vepřové konzumovat.

Tagy: