Vědci hlásí unikátní objev: Našli osmimetrového hada s hlavou velkou jako člověk

Vědci v jihoamerickém deštném pralese objevili dosud neznámý druh obří anakondy. Dorůstat má délky téměř osmi metrů a vážit asi 200 kilogramů, což z ní činí nejtěžšího dosud známého hada na světě. Podle neoficiálních zpráv, které cituje deník The Independent, může nabýt hmotnost až půl tuny. Objev je důležitý také proto, že vědci díky němu mohou lépe určit, v jakém stavu se amazonský ekosystém nachází.

Doposud byly známy čtyři druhy anakond, přičemž největší z nich – anakonda zelená – obývá tropické části Jižní Ameriky, například povodí řek Amazonky, Orinoka a Essequiba. Tito hadi jsou známí svou bleskovou rychlostí a kořist zabíjí tím, že ji obtočí, udusí a celou spolknou.

ČTĚTE TAKÉ: Zvířata dokážou předpovědět počasí. Cvrček určí teplotu, ptáci upozorní na zemětřesení

Nově publikovaná studie, na kterou upozornil deník The Independent, nyní zjistila, že anakondy zelené jsou ve skutečnosti geneticky dva různé druhy. Vědci spolupracující s domorodým národem Waorani z Ekvádoru odchytili a studovali několik exemplářů nově pojmenované anakondy zelené severní.

Druh byl poprvé nalezen při natáčení seriálu National Geographic. Ze záběrů je podle deníků Sun vidět, že had má hlavu o velikosti té lidské a v nejširším místě je tlustý jako pneumatika osobního automobilu. Škrtič vážil asi okolo 200 kilogramů a byl téměř osm metrů dlouhý.

„Velikost těchto nádherných tvorů byla neuvěřitelná. Jedna samice měřila neuvěřitelných 6,3 metru,“ uvedl v prohlášení spoluautor studie Bryan Fry z Queenslandské univerzity. Podle něj existují neoficiální zprávy od domorodého kmene, které hovoří i o exemplářích dlouhých více než sedm a půl metru a vážících kolem půl tuny, informuje The Independent.

Nový druh se od dosud známé anakondy zelené jižní oddělil asi před deseti miliony let a geneticky se od ní liší o pět a půl procenta. Pro představu, lidé se od šimpanzů liší jen asi o dvě procenta.

Indikátor kvality kolabujícího ekosystému

Toto zjištění je podle vědců klíčové pro ochranu anakond, které jsou vrcholovými predátory a jsou životně důležité pro udržení rovnováhy v ekosystémech. Zdravá populace těchto plazů znamená, že jejich ekosystémy jsou živé, mají dostatek potravních zdrojů a čistou vodu, zatímco klesající počty hadů mohou znamenat ekologické potíže. „Proto je klíčové vědět, které druhy anakond existují, a sledovat jejich počet,“ píší vědci v časopise The Conversation.

Zpráva o objevení největšího hada světa přichází jen pár dní poté, co vědci přišli s varováním před kolapsem amazonského deštného pralesa. Podle nich by mohl bodu kolapsu dosáhnout již v roce 2050. Předchozí studie nepředpokládaly, že by ke kolapsu takového rozsahu mohlo dojít už ve 21. století.

Kolaps nejrozsáhlejšího tropického deštného pralesa na světě by oslabil jeho schopnost absorbovat z atmosféry uhlík, který otepluje planetu, což by zhoršilo globální oteplování. Amazonie, zvaná kdysi jako „plíce planety“, už v současné době kvůli lesním požárům a těžbě dřeva do atmosféry vypouští více uhlíku, než pohlcuje, a v budoucnu by se měl tento stav ještě zhoršit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úžasné záběry práce vlčí smečky. Zvířata vykopala ve sněhu tunely, aby mohla projít mláďata

Tagy: