Fenomén ukrajinských záběrů z bojů: Jaký mají smysl a proč je Kyjev zveřejňuje?

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu uběhlo skoro 10 měsíců. Ukrajinské ozbrojené síly za tu dobu sdílely na sociálních sítích nespočet videí, která dokumentují úspěšné údery na okupanty. Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno vysvětlil, proč Kyjev takové materiály zveřejňuje. Vojenský expert také zhodnotil ruské i ukrajinské ztráty.

Záběry ukrajinských dělostřeleckých útoků na ruské vojenské cíle, videa z úderů ukrajinských dronů na okupanty, snímky zdevastované ruské těžké techniky či fotografie usměvavých a odhodlaných ukrajinských vojáků...

Materiály z úspěšných ukrajinských operací během ruské agrese často na sociálních sítích zveřejňují například tamní generální štáb ozbrojených sil, ministerstvo obrany, jednotlivé vojenské brigády i ukrajinští politici. Proč tak vlastně činí?

„Zveřejňování vojenských úspěchů během ozbrojeného konfliktu je staré jako válka sama. Propaganda musí fungovat kvůli morálce vlastního veřejného mínění i kvůli morálce samotných vojáků. Navíc má vliv na zahraniční veřejné mínění. Západní spojenci tak jasně vidí, že podporovat Ukrajinu, která likviduje okupanty, má smysl,“ vysvětlil Matyáš Zrno.

Zároveň je přesvědčený, že nejrůznější videa z bojů, která Kyjev sdílí, jsou autentická. „Jde o záběry z akce, to se nedá zrovna lehce někde ve studiu nafilmovat. Otázkou spíš je, co Ukrajinci do veřejného prostoru pustí. Na každou jejich povedenou akci může třeba připadat jedna nepovedená. Na každý zničený ruský tank může připadat jeden zničený ukrajinský,“ upozornil expert.

Pravdou je, že například na Twitteru se většinou objevují spíš ukrajinské úspěšné operace než ty ruské. Velmi činný je v tomto ohledu účet ukrajinského ministerstva obrany či ukrajinská civilní kontrarozvědka s názvem Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Z neoficiálních účtů pak twitterovou zeď bohatě zásobí například stránky Ukraine Weapons Tracker nebo OSINTtechnical.

„Ukrajinci své neúspěchy logicky nezveřejňují. Ty naleznete například na nejrůznějších ruských telegramových účtech. Stejně, jako se my smějeme nepovedeným ruským útokům, tak oni se tam smějí tomu, co ruské drony natočily na ukrajinské straně. To už my v té naší bublině obvykle nevidíme,“ vysvětlil Zrno.

Sociální síť Telegram hojně využívá i ukrajinská strana. „K prozápadní bublině na Twitteru“ z ní ale putují většinou jen její záběry.

Ukrajinské úřady rovněž každý den ráno aktualizují počty ruských ztrát. Podle ukrajinského generálního štábu okupanti od začátku invaze přišli o 96 tisíc vojáků. K tomu ztratili 2 970 tanků, 5 937 dalších obrněných vozidel, 4 562 transportních vozidel, 2 335 dělostřeleckých systémů, 264 vrtulníků, 281 letounů, 1 617 bezpilotních letounů a obrovské množství kusů další vojenské techniky.

„Ukrajina ruské ztráty zveřejňuje především kvůli vlastnímu veřejnému mínění a morálce. Ztráty na ukrajinské straně sice nebudou tak velké jako na té ruské, ale taky jsou nepochybně značné. Myslím, že se v zásadě bavíme o desítkách tisíc obětí, což chtějí Ukrajinci po dobu války udržet pod pokličkou. Snaží se tak zachovat dojem, že se situace vyvíjí dobře a že Ukrajina vítězí za nějakou snesitelnou cenu,“ uvedl Zrno. Bez ohledu na počty ztrát Ukrajinci od září na mnoha částech fronty postupují, čímž získali zpět tisíce kilometrů čtverečních.

Tagy: