Wimbledon přitvrzuje. Medveděva a další Rusy nechce, úspěch by prý mohl pomoct Putinovi

Na rozdíl od několika svých kolegů ze sportovní branže neukazuje symbol Z a neschvaluje tím činy armády Vladimira Putina na Ukrajině. Navíc řekl, že je proti válce. Přesto si ale aktuálně druhý nejlepší tenista světa Daniil Medveděv nemusí letos zahrát na nejslavnějším tenisovém turnaji – na Wimbledonu.

Už v březnu se ve Velké Británii rozjely debaty o tom, že by ruští tenisté neměli mít bránu do All England Clubu – kde se Wimbledon koná – automaticky otevřenou. Ministr sportu Nigel Huddleston se nechal slyšet, že slova jako „válka je špatná“ nestačí. A po hráčích reprezentujících zemi Vladimira Putina chtěl, aby písemným prohlášením rezolutně odsoudili činy ruských vojsk na Ukrajině. Žádné opatrné a nekonkrétní řeči.

I kdyby to ale udělal momentálně nejlepší hráč z Ruska Daniil Medveděv, stejně mu to nemusí stačit k tomu, aby se na krátce střiženém pažitu na jihozápadě Londýna v létě představil. Podle The Telegraph je Wimbledon připravený zakázat Medveděvovi start na turnaji. Důvodem prý je, že by případný triumf mohl pořadatelů pomoci prezidentovi Putinovi a jeho režimu.

Tenis je jedním z už mála sportů, ve kterých se mohou Rusové – ale i Bělorusové – během probíhající války představit. Jelikož jde o velmi individuální disciplínu, musejí na turnajích ATP a WTA oželet jen to, že nehrají pod vlastní vlajkou. Pokud by jim zmíněné asociace zakázaly hrát, mohli by se právní cestou bránit, že jim bylo z neadekvátních důvodů zabráněno v tom, aby si vydělali na živobytí. Nešlo by totiž o případ, kdy dopují nebo manipulují s výsledky.

Reagujme tvrdě, vyzývá ukrajinský tenista

Jenže Wimbledon je nezávislý turnaj a tento status jeho organizátorům značně rozvazuje ruce. A prakticky si mohou dělat, co se jim zachce, tedy i nepustit na kurt úřadujícího šampiona US Open, který si na začátku roku krátce vyzkoušel pozici světové jedničky.

„Nemůže se stát, aby v Londýně hrál někdo, kdo je nějak napojený na Putina, přijímá od něj peníze nebo schvaluje jeho režim,“ řekl před měsícem ministr Huddleston. Konkrétně Medveděv ale není největším možným vlastencem, který by za zemí stál, ať se děje cokoliv. Je sice narozený v Moskvě, ale ještě jako teenager se pro lepší tenisový rozvoj přestěhoval do Francie.

O Wimbledon nemusí přijít pouze Medveděv, u kterého s určitou pravděpodobností hrozí, že by ho vynechal tak jako tak. Míří na operaci kýly a s dobou rekonvalescence není jisté, že se vrátí včas. Opatření se může týkat celkem 15 tenistů z Ruska a Běloruska, v elitní stovce pořadí ATP jich je pětice, na WTA rovná desítka. Bez největší akce v kalendáři by tak mohla zůstat i světová mužská osmička Andrej Rubljov nebo ženská pětka Aryna Sabalenková.

Poprvé by došlo na to, co si přeje například ukrajinská tenistka Marta Kosťuková, případně její krajan – teď už v důchodu – Alexandr Dolgopolov, jenž se vydal svoji rodnou zemi bránit se zbraní v ruce. „Ruští hráči jsou fajn, nemají s tím nic společného, ale stejně: Jsme ve fázi, kdy Rusko hrozí světovou válkou, obětí už jsou i na straně civilistů tisíce. Měli bychom reagovat, jak nejtvrději můžeme. A doufám, že to tenis udělá,“ řekl před pár týdny.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina tenis Wimbledon ATP sport Rusko Daniil Medveděv Aryna Sabalenková Andrej Rubljov Nigel Huddleston Alexandr Dolgopolov