Z rána jde strach: Na Opavu se valí víc než stoletá voda. Model ukazuje, jak to může skončit

Opava se obává více než stoleté vody.

Povodně na Ostravsku a Opavsku

Opava zahájila rozsáhlou evakuaci, která se týká až několika tisíc obyvatel. Na slezské město se podle mluvčího magistrátu Romana Konečného žene více než stoletá voda. Nejhorší situace by měla nastat v neděli brzy ráno. Jak přesně to bude v zasažených místech vypadat? Přesvědčte se na naší interaktivní mapě.

Čím byly Troubky pro povodně z roku 1997, tím se pro aktuální řádění živlu může stát Opava. Její představitelé během soboty přiznali, že město v neděli čeká hodně drsné probuzení. Ráno totiž může některé opavské části zasáhnout více než stoletá voda.

Právě tudy zřejmě proteče významná část srážek spadlých v Jeseníkách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nepochopitelný čin uprostřed kritické situace: Pražským hasičům někdo vykradl zásahové auto

„Situace není dobrá,“ připustil primátor Tomáš Navrátil (ANO), který večer vyhlásil rozsáhlou evakuaci. „Všechny žádám o trpělivost. Potřebuji, aby nám pomohli, aby nevznikla panika. Chce to řešit v klidu, sbalit se, zajistit si věci a odjet. I auta přeparkovat. Otevřeli jsme parkovací domy, všechno je zdarma.“

Více srážek než v roce 1997

Řeka Opava začala dělat starosti obyvatelům několika místních částí už v sobotu odpoledne. Jenže situace se měla postupně ještě výrazně zhoršovat.

„Nejvíce ohrožené jsou Držkovice, Vávrovice, Palhanec, část Kateřinek a místa v blízkosti řek a vodních toků. V současné době nikdo přesně neví, kde mohou vzniknout největší problémy,“ řekl Konečný během sobotního odpoledne.

Primátor Navrátil pak občany nabádal: „Zjistěte, zda se můžete přesunout k rodině či známým. Připravte si léky, doklady a ideálně základní potraviny, nabitý telefon, spacák, deku nebo karimatku. Pokud víte o seniorovi nebo nemocném, kteří žijí sami, zkuste je kontaktovat, zda nepotřebují pomoc.“

Krajská povodňová komise už během odpoledne očekávala, že spadne více srážek, než při zmíněných katastrofických povodních v roce 1997. Mluvilo se o tom, že hrozí evakuace.

A k večeru na ni skutečně došlo.

Týká se Kateřinek, které jsou největším opavským sídlištěm, Vávrovic, Držkovic, Palhance, Malé Hoštice a také obce Velké Hoštice či Otice.

„Udělali jsme aktuální elektronické mapy. Budou tam ohraničeny ulice, pokud až voda může dojít," řekl primátor.

Hasiči od večera čistí koryta řek pod mosty a odstraňují z nich stromy, větve i další naplavené věci, tak aby průtok byl co největší a překážky mu nebránily.

„Vyjíždí první autobusy pro evakuaci. Máme nachystaná evakuační centra,“ řekl Navrátil.

Uvedl, že vyzvali i starosty městských částí a dotčených obcí, aby použili tělocvičny, kulturní domy či další evakuační místa pro lidi, kteří nemohou k rodině či přátelům nebo jsou nemohoucí.

„My jim dáme k dispozici lehátka, žíněnky z tělocvičen,“ řekl primátor, který dodal, že řeka Opava by měla kulminovat v noci mezi 02:00 a 06:00.

Nejezděte se dívat, buďte opatrní

V evakuovaných oblastech bude podle něj zvýšená ostraha. „Lidi prosíme, aby si zabezpečili svůj majetek, případně pokud mají zvíře, musí si ho zajistit nebo vzít s sebou, vzali si základní věci jako léky, doklady, hygienické pomůcky, budou potřebovat nabitý mobil. Máme zajištěno občerstvení, máme zajištěnou vodu, jídlo, základní věci máme,“ řekl Navrátil.

Průtok v řece Opavě podle něj může být až 500 metrů krychlových za vteřinu, zatímco při ničivých záplavách v roce 1997 to bylo zhruba 380 metrů krychlových za vteřinu. Od roku 1997 se ale udělala řada protipovodňových opatření.

Primátor upozornil, že na některých místech, například v Držkovicích, už se voda z břehů vylila. „Už jsou zavřené cesty, třeba na Vávrovice, Držkovice. Opava se vylila a teče přes pole, je to tam neprůjezdné. Takže, prosím, tam do takových lokalit vůbec nejezdit a prosím, ať se nejezdí lidé ani dívat, jak to vypadá, protože pak vznikají zbytečně krizové situace,“ řekl Navrátil.

Hodně lidí podle něj nechce opustit své domy. „Rozumím tomu, nikoho násilím tahat ven nebudeme. Jenom doopravdy ať mají zajištěnou nějakou stravu a základní věci, protože teď začala vypadávat i elektřina v celé Opavě i v městských částech, takže fakt ať jsou lidé opatrní a ať dělají všechno s rozumem, ať se nikomu nic nestane,“ řekl primátor.

CNN Prima NEWS má k dispozici interaktivní mapu, která názorně ukazuje, co taková stoletá voda přesně znamená.

V pravém horním rohu mapy můžete vybrat, zda si přejete zobrazit rozsah pětiletých, padesátiletých či stoletých povodní. Data pocházejí od Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. M. Mapu lze zobrazit také na webu pzmk.cz.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Dvě ženy v jižních Čechách neuposlechly příkaz k evakuaci. Hasiči je zachraňovali na člunu

Tagy: