Z velitele vagnerovců zbyly „kýble s popelem“. Ukrajinci zveřejnili záběry sestřelu vrtulníku

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry z podzimního sestřelu ruského vrtulníku Mi-8. Na palubě se tehdy nacházel i Vjačeslav Zangiev – ruský podplukovník ve výslužbě, který velel vrtulníkovému pluku nechvalně proslulých vagnerovců. Z uniklé nahrávky žoldácké skupiny vyplývá, že okupanti z vraku ostatky velitele vyprostili. Ze Zangieva podle všeho zbylo jen „několik kbelíků s popelem“.

O úspěšném ukrajinském úderu na ruský vrtulník Mi-8, k němuž došlo 31. října, vás redakce CNN Prima NEWS informovala již 1. listopadu. K sestřelu došlo nedaleko obce Berestove, která leží v Doněcké oblasti – prakticky přímo na hranici s Luhanskou oblastí. Kousek odsud také probíhají krvavé boje u Bachmutu.

Podle stránky Ukraine Weapons Tracker Ukrajinci při sestřelu použili protiletadlový raketomet. Ze záběrů je patrné, že se vrtulník okupantů po zásahu držel nad zemí ještě několik desítek vteřin. Nakonec se za doprovodu mohutného požáru poroučel k zemi.

Úder provedla ukrajinská 54. mechanizovaná brigáda. „Ruský vrtulník přiletěl, aby přinesl smrt ukrajinským rodinám. Naši oblohu ale pevně ovládají vojáci z protiletadlového raketového oddílu 54. mechanizované brigády. Vojáci udělali, co bylo třeba. Zničili škodlivou mouchu i s její posádkou,“ glosovala tehdy jednotka.

Nyní se ukrajinská armáda měla dostat k odposlechům, na nichž komunikují členové žoldácké Vagnerovy skupiny. Z nahrávky vyplývá, že na palubě zasaženého vrtulníku se nacházel i ruský podplukovník ve výslužbě a velitel vrtulníkového pluku vagnerovců Vjačeslav Zangiev. O jeho smrti během zmíněného úderu se spekulovalo již na začátku listopadu. Nyní se zdá, že je tato zpráva definitivně potvrzena.

Ukrajinský 108. prapor 10. horské útočné brigády z odposlechu okupantů intepretoval další zajímavou skutečnost: „Vagnerovci odnesli ostatky svého podplukovníka Vjačeslava Zangieva. On sám pochází z Vladikavkazu, hlavního města Severní Osetie-Alanie. Zangiev byl v důchodu. Rozhodl se ale, že si něco přivydělá v řadách vagnerovců. Dne 31. října se však v okolí Bachmutu proměnil v ‚několik kbelíků s popelem‘.“

Je tedy zjevné, že ze spáleného těla Zangieva zbyl jen popel. Ten měli vagnerovci nabrat do kbelíků a poté odnést, aby mrtvého okupanta mohli pochovat pozůstalí. Úspěšný ukrajinský úder tehdy neunikl ani kyjevskému resortu obrany. Ten útok komentoval následovně: „Krátký videonávod od ukrajinské armády, jak proměnit ruský vrtulník Mi-8 v planoucí haloweenskou dýni.“

Tagy:
válka smrt Ukrajina vrak vrtulník výbuch velitel Rusko Donbas popel těžká technika Vagnerova skupina Doněcká oblast Bachmut Vjačeslav Zangiev kýbl