Největší vesmírná loď historie zůstala na Zemi. Start Starship byl na poslední chvíli odvolán

Letecké úřady ve Spojených státech schválily k provozu dosud největší vesmírnou loď v historii – Starship z dílny společnosti SpaceX. Už v pondělí měl stroj poprvé letět kolem Země, start byl ale na poslední chvíli odložen. Klíčovou roli má ale raketa sehrát především při kosmických expedicích na Měsíc nebo Mars.

Vesmírná společnost SpaceX si připsala na svůj účet další velký úspěch. Americká Federální letecká správa (FAA) udělila dopravnímu systému Starship pětiletou licenci pro lety do vesmíru, uvedla CNN. Kosmické monstrum se sestává ze dvou částí – nosiče Super Heavy a kosmické lodi Starship. Úřady stroj prověřovaly 500 dní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První žena v historii obletí Měsíc. Složení nové mise NASA mě překvapilo, přiznává expert

Při vývoji Starshipu se SpaceX soustředila především na udržitelnost. Obě části dopravního systému bude proto možné využít opakovaně. Stabilní výkon mu poskytují motory Raptor – na nosiči jich je hned 33, Starship jich má šest.

Největší raketa historie

Kosmická loď měří 120 metrů a jedná se o nejsilnější a největší raketu na planetě. Zároveň půjde o nejmohutnější stroj, který se dosud vydal do vesmíru. Informoval o tom vědecký web Space.

Úředním povolením ale cesta projektu Starship teprve začíná. Už v pondělí se měl stroj (bez posádky) poprvé vydat z Texasu k hranici kosmu. Společnost SpaceX ale start lodi Starship z kosmodromu na jihu Texasu odložila a udělala z něj generální zkoušku.

Pokud se příště první zkušební let dopravního systému Starship podaří, SpaceX započne další éru vesmírných expedicí. Prostřednictvím mohutné vesmírné lodi chce totiž společnost miliardáře Elona Muska dopravovat lidi na Měsíc a Mars.

Komerční lety

SpaceX se ale nebude soustředit jen na dopravu profesionálních astronautů, vesmírnou dopravu chce naopak co nejvíce komercionalizovat.

Ještě letos chce společnost stihnout ambiciózní projekt dearMoon – v rámci něj se podívá na Měsíc japonský miliardář Jusaku Maezawa. S byznysmenem na šestidenní cestu vyrazí devět dalších osobností.

Mezi nimi i český umělec a tanečník Yemi Akinyemi Dele (známější pod uměleckým jménem Yemi A.D.), který se tak s největší pravděpodobností stane druhým Čechem v historii, který se do vesmíru podívá.

Přesné datum zahájení mise známé není. SpaceX by ale projekt ráda uskutečnila ještě letos, zřejmě ke konci roku.

Tagy: