Ceny benzinu žene vzhůru panika a nejistota. Kdy by podle expertů mohly začít klesat?

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza

Co na to vaše peněženka 17.3.2022

Co může za vysoké ceny pohonných hmot? Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a ekonom a rektor Anglo-americké univerzity Jiří Schwarz se v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS shodli, že na vině je kromě války také nejistota způsobená panikou mezi lidmi. A protože panika jen tak neutichne, ceny půjdou dolů daleko pomaleji.

„Nic nelze vyloučit, jsme v mimořádné situaci. Růst cen je způsoben válkou a nejistotou na trzích. Nejistotu ale vyvolávají i spotřebitelé, kteří propadají panice, pumpy mají čtyřikrát větší výtoč,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS rektor Schwarz.

Občané se podle něj obávají, že ceny pohonných hmot budou ještě vyšší a nakupují do zásoby. „To je přirozená reakce,“ dodal Schwarz. Průměrná cena benzinu v Česku je momentálně na hodnotě 47,12 koruny za litr, naftu koupíte průměrně za 49,53 koruny. Zejména u benzinu ceny v posledních dnech pomalu klesají, oproti posledním týdnům se ale stejně jedná až o třetinový nárůst.

Prouza s vysvětlením Schwarze ohledně rostoucích cen souhlasil. „Některé pumpy z paniky těžily, lidé jsou ochotní tankovat za jakoukoliv cenu. Chtěly na tom vydělat a zdražovaly rychleji,“ postěžoval si. Na zlevňování se podle něj promítl i veřejný tlak. Čím více si spotřebitelé dají pozor, kdo ceny zvyšuje, tím více se prý omezí excesy s cenami vysoko nad 50 korun za litr.

Na vysoké marže čerpacích stanic se rozhodlo posvítit si i ministerstvo financí. Vyzvalo čerpací stanice k hlášení průměrné denní prodejní ceny benzinu a nafty. Pravidelné informování začne v úterý a ministerstvo bude požadovat rozšíření dodávaných informací za každou čerpací stanici i zpětně až ke dni 15. února.

Nákupní panika opadá pozvolna

Proč ceny rostou tak rychle a klesají pak daleko pomaleji? „Válka vyvolává paniku i u firem. Obávají se, že nedostanou produkt nebo nebudou mít naftu, proto se předzásobují. Rostou i automatické složky jako marže a rovněž daň z přidané hodnoty. Požadované množství ale okamžitě neklesá. Nákupní panika opadá pozvolna, a proto i cena,“ vysvětlil Schwarz.

Podle Prouzy je ale potřeba lidem opakovat, že se jedná o opravdu výjimečnou situaci, která zde bude týdny nebo několik málo měsíců. „Není to tak, že by ceny zůstaly navždy takto vysoké. Pokud se situace na Ukrajině uklidní, budou klesat,“ vzkázal.

Tagy:
válka čerpací stanice byznys benzín nafta Ukrajina CNN Prima NEWS finance Tomáš Prouza zdražování pohonné hmoty Česko Jiří Schwarz Ministerstvo financí České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky