Strach v Plzni: Žhář zapaluje auta s ukrajinskými značkami. Tvrdě ho potrestejte, žádají lidé

Lidé se na sociálních sítích tvrdě opřeli do žháře, který v Plzni zapálil několik aut s ukrajinskými poznávacími značkami. Jeho řádění se bojí i místní. Kriminalisté po pachateli stále pátrají. Škody zatím vyčíslili na téměř 400 tisíc korun.

„Doufám, že pachatele brzy chytí a zaplatí všechny škody,“ stojí v jednom z komentářů na sociálních sítích. „Tvrdě potrestat za xenofobii,“ napsal další uživatel. „Tahle nenávist je děsivá, kam to povede dál?“ ptala se další uživatelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zmatený senior v plzeňské nemocnici srazil ženu a odjel. Je mi 29 let, tvrdil

Žháře, který v Plzni s největší pravděpodobností zapálil už tři auta s ukrajinskými poznávacími značkami, se bojí i místní. „My tady parkujeme dva velké vozy a mám strach z toho, aby to nepokračovalo,“ popsal jeden z místních. „Zapálíte auto, ale když se to nechytne včas, tak prostě chytnou další, která s tím vůbec nemají co společného, nebo nedej bože barák. Takovým způsobem se to řešit nedá,“ doplnil další.

Jeho řáděním se zabývají i policisté. „Mohu potvrdit, že se zabýváme případem zapálení tří zaparkovaných osobních vozidel cizích registračních značek,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

První hořel vůz zaparkovaný v Habrové ulici v Plzni na Slovanech v noci z pátku na sobotu. Na místo okamžitě vyjeli hasiči. „Ve chvíli, co jsme to auto dohašovali, byl na místě už náš vyšetřovatel a bylo zřejmé, že ten požár se šířil nezvyklým způsobem,“ popsal mluvčí hasičů Petr Poncar.

Další noc žhář zaútočil o dvě ulice dál. Vybral si dvě za sebou stojící auta také s ukrajinskými registračními značkami. Stejný byl i způsob. Oheň útočník podle vyšetřovatelů založil mezi zadním kolem a palivovou nádrží. Rozdíl byl jen v tom, že si hořících aut včas všiml náhodný svědek a zavolal hasiče.

„Jeli hasiči, houkali, tak jsem se šla podívat a viděla jsem plameny pod autem,“ popsala jedna z obyvatelek. „Jeli jsme tam 23 hodin po prvním zásahu. Ta auta opět hořela od zadní části nad kolem s tím rozdílem, že požár se nerozvinul do takové míry,“ upřesnil Poncar. „Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ uzavřela Raidlová. V případě, že se kriminalistům podaří vypátrat, kdo auta zapaluje a žháře dopadnou, může jít až na rok do vězení.

Tagy: