Záběry masivní exploze. Ukrajinci díky úzké spolupráci rozmlátili houfnici okupantů

Ukrajinci zničili ruskou houfnici.

Ukrajinci zničili ruskou houfnici

Ukrajinská 40. dělostřelecká brigáda se pochlubila dalším úspěšným úderem na území centrálního Donbasu. Tentokrát se jí ve spolupráci s 10. horskou útočnou brigádou povedlo zdemolovat ruskou samohybnou houfnici 2S3 Akacija. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinská 40. dělostřelecká brigáda ve spolupráci s 10. horskou útočnou brigádou zničila ruskou samohybnou houfnici 2S3 Akacija,“ konstatovala analytická stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrcující, ale nenápadná. Proč protiofenziva Ukrajiny není tak působivá, jak se čekalo?

Na záběrech, které pořídil ukrajinský bezpilotní letoun, je skutečně vidět ruská samohybná houfnice. Právě přítomnost průzkumného dronu se stala pro posádku okupantů osudnou. Následoval totiž přesný dělostřelecký úder, což vedlo ke katastrofální explozi ruského vozidla.

Zatímco ukrajinská 40. brigáda provedla samotný útok, 10. brigáda zřejmě odhalila polohu nepřátel pomocí dronu. Twitterové stránky specializující se na určení GPS souřadnic později uvedly, že k explozi došlo u obce Volodymyrivka, která leží východně od doněckého Soledaru.

„Hromem a ohněm. Samohybné dělo ‚orků‘ bylo zničeno, a to díky spolupráci našich dělostřelců s 10. horskou útočnou brigádou ‚Edelweiss‘. Řekněte našim vojákům, že jsou nejlepší,“ komentovala úspěšnou operaci samotná 40. brigáda. Její činnost ocenilo i Ředitelství pro strategickou komunikaci Ozbrojených sil Ukrajiny.

Jak vyplývá z posledních hlášení, vzájemná spolupráce ukrajinské 40. a 10. brigády není v uplynulých týdnech a měsících vůbec něčím neobvyklým. Například v dubnu se jim díky sofistikovanému útoku povedlo poměrně rychle zdemolovat čtyři ruská protitanková děla MT-12 a dva transportní vozy Ural.

Tagy:
válka dron houfnice Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas těžká technika dělostřelectvo Doněcká oblast samohybná houfnice 2S3 Akacija Soledar Ukrajinská 10. horská útočná brigáda Ukrajinská 40. dělostřelecká brigáda Volodymyrivka