Záběry ukrajinské demolice ruských obrněnců. Symbol „Z“ je určen ke spálení, vzkázal Kyjev

Ruský obrněnec explodoval po ukrajinském úderu.

Ruský obrněnec explodoval po ukrajinském úderu

Ukrajinská 110. mechanizovaná brigáda provedla na východě země další úspěšné údery na okupanty. Konkrétně se jí povedlo zničit několik ruských obrněnců BMP. Obávaná vojenská skupina rovněž Moskvě vzkázala, že každé vozidlo se symbolem bílého písmene „Z“ je předurčeno ke spálení. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Symbol ‚Z‘ na palubě je předurčen ke spálení. Tohle není znamení. Jde o cílenou práci našich leteckých zvědů,“ komentovala 110. brigáda na svém Facebooku. Video se šíří i po Twitteru a Telegramu, mimo jiné díky ukrajinskému důstojníkovi Anatoliji Štefanovi.

Ke zmíněnému úderu došlo zřejmě v okolí doněcké Avdijivky. Jde o válkou velmi zničené město, v jehož blízkosti ukrajinská 110. mechanizovaná brigáda v poslední době poměrně často operuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrcující, ale nenápadná. Proč protiofenziva Ukrajiny není tak působivá, jak se čekalo?

A co nové záběry 110. brigády ukazují? Jde o sérii dronových útoků na ruská bojová vozidla pěchoty typu BMP. Minimálně ve dvou případech uvnitř obrněnců vzplanula munice, což vedlo k obrovským explozím.

Okupanti kvůli ukrajinským bezpilotním letounům obvykle nemají čas dostat poškozená obrněná vozidla do bezpečné vzdálenosti, aby je mohli opravit. Opuštěné ruské stroje proto často končí v ukrajinských rukou nebo je definitivně likvidují ukrajinské drony.

Rusové podle ukrajinského generálního štábu ztratili od vypuknutí invaze celkem více než 3 977 tanků, 7 706 dalších obrněných vozidel, 6 557 transportních vozidel, 4 443 dělostřeleckých systémů, 302 vrtulníků, 314 letounů a 3 364 bezpilotních letounů.

Ukrajinou uváděná čísla nelze nezávisle ověřit. Podle západních analytiků však vesměs odpovídají realitě. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy:
válka dron Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast Avdijivka symbol Z BMP Anatolij Štefan Ukrajinská 110. mechanizovaná brigáda