Záběry z bojů: Drony u Bachmutu znovu úřadovaly. Krásné sny, vzkázali Ukrajinci Rusům

Ukrajiští vojáci ovládají bezpilotní letoun.

Ukrajinci pokračují v útocích na okupanty u Bachmutu

Rusové se nadále snaží dosáhnout postupu na území centrálního Donbasu. V posledních týdnech se na sociálních sítích objevuje mnoho brutálních záběrů především z okolí Bachmutu, na nichž ukrajinské bezpilotní letouny pomocí bomb na okupanty opakovaně útočí. Velmi činná je v tomto ohledu ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda, která videa svých útoků zveřejňuje na sociální síti.

„Na tohle se můžete dívat pořád. Operátoři dronů 30. mechanizované brigády se nikdy neunaví ničením okupantů. Nikdy nás neomrzí pohled na tuto zabijáckou práci,“ napsala jednotka k jednomu z videí, na němž jsou vidět údery ukrajinských dronů na ruské vojáky.

Okupanti se bez podpory těžké techniky krčí v improvizovaných zákopech a pouze doufají, že je nezasáhne kulka z pěchotní zbraně či bomba shozená z ukrajinského dronu. Tomu druhému ale prakticky nelze zabránit.

Ukrajinské bezpilotní letouny totiž vybombardovaný les pravidelně sledují. Běžně se jim daří svrhnout bombu tak, aby explodovala v bezprostřední blízkosti ruských vojáků. Záběry tohoto typu, které v poslední době velmi často kolují po sociálních sítích, patří mezi ty vůbec nejbrutálnější materiály, které byly zatím během války zachyceny a publikovány.

„Ať máte pěkné sny,“ vzkázala 30. brigáda Rusům v dalších podobném videu. Ze záběrů je patrné, že Ukrajinci zdobí bomby, které na bezpilotní letouny zavěšují. „Naši vojáci bojují duchem i stylem. Granáty pro okupanty, které shazují z dronů, jsou ozdobeny stuhami, samozřejmě modrými a žlutými,“ dodala jednotka.

I přes obrovské ztráty útoky Rusů v centrálním Donbasu stále pokračují. Vedou je především ve směru Bachmut, Avdijivka a Novopavliv. V pondělí o tom znovu informoval generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Moskva o vojenské situaci v centrálním Donbasu de facto mlčí.

Mluvčí východní skupiny ukrajinských ozbrojených sil Serhij Cherevatyj již v minulosti označil ruské aktivity u Bachmutu za „továrnu smrti.“ „Okupanti posílají v tomto směru řadu za řadou a ztrácí stále více vojáků, každý den asi 70 až 100. Stejný počet je denně zraněn,“ doplnil.

Ukrajinský generální štáb pak v případě bojů u Bachmutu pochválil přímo 30. mechanizovanou brigádu: „Rusové ve dne v noci a za každého počasí útočí na ukrajinské pozice ve směru na Bachmut. Jenže válečníci z ukrajinské 30. mechanizované brigády bezpečně drží pozice a způsobují nepříteli šílené ztráty.“

Tagy: