Záběry z bojů: Ukrajinci masakrují okupanty pomocí dronů. Kyjev zaslal ironický vzkaz

Ukrajinci využívají sebevražedné čtyřkolky.

Útok ukrajinských dronů na ruské vojáky

Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda provedla na východě země drtivý úder na zákopový komplex ruské armády. Využila k tomu bezpilotní letouny, pomocí nichž svrhávala bomby do bezprostřední blízkosti od okupantů. Ukrajinci rovněž zaslali ruskému agresorovi ironický vzkaz. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je složité nezávisle ověřit.

„Na východě je teď horko. Proto se naši ‚ptáčci‘ rozhodli udělat okupantům v jejich úkrytech větrací otvory,“ glosovala ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda ve svém prohlášení. Na sdíleném videu je vidět série ukrajinských úderů proti ruským vojákům v zákopech. Operátoři bezpilotních letounů využívají osvědčenou taktiku – z dronů svrhávají výbušniny přímo do skrýší nepřítele.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské Pyrrhovo vítězství u Bachmutu. Podobným tempem by byli okupanti v Kyjevě za 15 let

Ze záběrů je patrné, že se okupanti snažili ukrajinské bezpilotní letouny sestřelit pomocí pěchotních zbraní, což se jim ale nedařilo. Následně ukrajinští operátoři seslali na ruské zákopy drtivý útok. Svržené granáty bouchaly přímo ve vyhloubených uličkách. Poznámka 30. brigády o tvoření „větracích otvorů“ narážela na fakt, že exploze způsobily několik děr v ruských zákopových pokrývkách.

Je velmi pravděpodobné, že ke zdokumentovanému úderu došlo v blízkosti Bachmutu, v jehož okolí 30. brigáda operuje dlouhodobě. Rusové sice toto doněcké město po několikaměsíčních intenzivních bojích prakticky celé dobyli, Ukrajinci ale v posledních dnech postoupili severně i jižně od Bachmutu.

„Únorové či březnové obavy mnoha analytiků, že by Rusové mohli Ukrajince sevřít do kleští ze severu a jihu, čímž by odřízli jejich jednotky u Bachmutu, jsou již definitivní iluzí,“ konstatoval vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější střet od začátku ruské invaze v únoru 2022. Kvůli ruskému bombardování a pouličním bojům nezbylo z tohoto města téměř nic.

Tagy:
válka vojáci dron Ukrajina bezpilotní letoun drony Rusko Donbas granát Doněcká oblast zákopy Bachmut zákop Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda