CNN: Záchody z doby železné odhalily tajemství. Obyvatele Jeruzaléma často trápila úplavice

Obyvatelé přelidněného Jeruzaléma byli ve starověku snadným a častým terčem infekční úplavice. O velký problém šlo zvláště v létě. Informaci o neblahém zdravotním stavu místních lidí v době železné pomohly odhalit přes dva a půl tisíce let staré záchody, píše CNN.

Obyvatelé biblického Judského království často trpěli úplavicí, ukázala analýza zbytků exkrementů zpod dvou kamenných toaletních sedátek odkrytých před čtyřmi lety v jeruzalémském Starém Městě. Jak uvádí CNN, mělo by jít o nejstarší doklad giardiózy, průjmového onemocnění způsobeného parazitem. Lidé, kteří žili v Jeruzalémě v polovině sedmého století před naším letopočtem, se podle výsledků výzkumu netěšili příliš dobrému zdravotnímu stavu, jelikož se tento druh úplavice se přenášel opravdu snadno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Archeologové v Izraeli nalezli 1000 let staré vejce. Leželo v odpadní jímce

„Úplavice se šíří výkaly kontaminovanou vodou a jídlem. Předpokládali jsme, že kvůli přelidnění, horku, mouchám a omezenému množství vody mohla být v létě velkým problémem pro raná blízkovýchodní města,“ uvedl vedoucí archeologického výzkumu Piers Mitchell z Univerzity v Cambridgi.

Sedátka byla objevena na místech dvou různých starověkých domů. Jednalo se o velká obydlí pro vyšší vrstvy. Izraelský památkový úřad při nalezení jednoho z nich v roce 2019 podle The Times of Israel konstatoval, že v takzvaném období Prvního chrámu si mohli záchody dovolit pouze elity. Už tehdy se předpokládalo, že by nález mohl pomoct zjistit více o tehdejším životě.

Blízký východ v sedmém století známe v našem prostředí především z bible – jedná se o období před babylonským zajetím Židů. Jeruzalém byl tehdy ekonomickým centrem, ve kterém se setkávalo množství lidí zblízka i zdaleka, což vedlo k rychlému přenosu různých nemocí včetně úplavice.

Tagy: