Má tradice Mikuláše svůj význam? Psychologové varují před vážnými dopady na ratolesti

Zachovává si mikulášská tradice stále svůj význam?

Zákulisí svátku svatého Mikuláše

V ulicích se během úterního večera objevila jako každý rok stará známá trojice – Mikuláš v doprovodu anděla a čerta. Zachovává si tradice stále svůj význam? Mnozí odborníci varují, že přílišné strašení ratolestí může vést k nepříjemným následkům do budoucna, uvedla ve svém vysílání CNN Prima NEWS.

Děti si na úterý pilně připravily říkanky, aby před každoroční mikulášskou kontrolou obstály. Ta může být podle psychologů stejně tak příjemnou tradicí, jako nadměrnou psychickou zátěží. Například žáky základní školy v Trhových Svinech na Českobudějovicku tradičně obdarovávají převlečení deváťáci.

ČTĚTE TAKÉ: Brněnskou hudební scénu opustila legenda. Oblíbený zpěvák podlehl zákeřné nemoci

„Menší děti ví, že to jsou jejich převlečení starší spolužáci. Vždy jim to říkáme, aby se nebály,“ vysvětlila paní učitelka Jana Vobrová. Malí žáci však byli stateční a vzájemně se i podpořili. „Bála jsem se hodně a byla jsem nervózní, ale Nina mě ochránila,“ svěřila se jedna z malých školaček.

Třeba ratolesti, které jsou za své malé hříchy obdarovány něčím nepříjemným, se podle psycholožky Jany Růžičkové mohou octnout ve velmi svízelném rozpoložení. „Děti v mladším školním věku se nacházejí v období snaživosti. Je pro ně důležité uznání a přijetí od nejbližších dospělých osob i od učitelů, takže odměna v podobě uhlí nebo brambory jim může být opravdu líto, popřípadě mezi nimi vzájemně vzbudit i rivalitu,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ocenění a upozornění na dětská provinění by podle psychologů mělo probíhat v průběhu celého roku a bez strašení. Kromě citlivého přístupu řeší rodiče ještě otázku financí. Nejdražší položkou je návštěva Mikuláše doma.

Obecně platí, že čím větší město, tím dražší mikulášská obchůzka je. Zatímco v menším městě stojí návštěva Mikuláše zhruba 250 korun, v Praze se může přes speciální agenturu pro VIP klienty vyšplhat až na astronomických dvanáct tisíc korun.

Už 20 let chodí v mikulášském kostýmu Eliška Dvořáková z Kamenné. Zájemců o obchůzku rok od roku ubývá, přestože je služba od ní zdarma. „Naše skupina si nikdy neřekla žádnou částku, co bychom za to chtěli. A pokud nám lidé něco dají, utratíme to za benzín či na vylepšení kostýmů,“ popsala dobrovolnice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ve vysílání CNN Prima NEWS promluvila o možných dopadech tradice na dětskou psychiku redaktorka Monika Kabourková

Tagy: