Pylová sezona začíná a s ní by se mohla výrazně zhoršit situace pandemie koronaviru. Vyplývá to z mezinárodní studie provedené na pěti kontinentech, poukazuje na souvislost mezi množstvím pylu ve vzduchu a počtem infekcí.
Odborníci z Technické univerzity v německém Mnichově pod vedením expertky na životní prostředí Claudie Traidlové-Hoffmannové zjistili při velkém zkoumání ve 31 státech světa různých zeměpisných a podnebných podmínek, že počet infekcí nemoci COVID-19 se zvyšuje s rostoucím množstvím pylu. Výsledky studie zveřejnil tento týden odborný americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.
Vědci porovnali množství pylu ve vzduchu s počtem infekcí během několika měsíců celkem ve 130 světových regionech. Z výsledků vyplývá, že pylová zátěž mohla být za téměř polovinou výskytu SARS-CoV-2. Studie zohledňuje účinky, jako je teplota a vlhkost, které také hrají roli při šíření koronavirů. Zatím se však nepodařilo objasnit, jak přesně pyl podporuje šíření infekce.
Ale podle studie zjevně snižuje antivirový účinek látky interferonu v těle. Z dřívějších zjištění vyplynulo, že množství pylu může u lidí zvýšit citlivost na virová onemocnění dýchacích cest. Vědci doporučují, aby pacienti z rizikových skupin nosili roušky nebo respirátory s filtračním efektem, pokud je ve vzduchu velká koncentrace pylu.
V místech, která nepodléhají lockdownu a nepanují v nich přísná opatření, se podle studie zvýšila míra infekce v průměru o čtyři procenta, pokud se počet pylů ve vzduchu zvýšil o 100 na metr krychlový. V některých německých městech se během sledovaného období nacházelo až 500 pylů na metr krychlový za den, při nich vzrostla míra infekce o více než 20 procent. Poměry nově nakažených souvisejí se zeměmi a oblastmi, ve kterých buď je, nebo není lockdown.
Jak se lze chránit?
Nezáleží na tom, zda postižení trpí alergiemi na tento pyl, nebo ne. „Neumíme se tzv. vyhnout pylu ve vzduchu,“ říká Stefanie Gillesová, jedna z autorek studie a dodává: „Lidé, kteří patří do vysoce rizikových skupin, by proto měli být informováni, že jsou kvůli zvýšené koncentraci pylu ve vzduchu náchylnější k virovým infekcím dýchacích cest.“
Spoluautor studie Athanasios Damialis vysvětluje: „Pokud se podíváte na šíření SARS-CoV-2, je třeba vzít v úvahu faktory prostředí, jako je pyl. Znalost těchto účinků otevírá nové cesty pro prevenci a zmírnění nemoci COVID-19.“