Zoufalí nájemníci: Sousedé demolují byty i domy a my platíme jejich dluhy

Družstva platí dluhy nájemníků

Když vám majitel domu do vedlejšího bytu nastěhuje neslušného souseda, může být velký problém nejen pro váš klidný život, ale i pro vaši peněženku. Jestliže se z něj stane dlužník neplatící společné poplatky, musí se na něj složit sousedé. A vymáhání peněz z lidí, kteří jsou třeba v exekuci, je často nekonečný příběh.

Původně krásně zrekonstruované byty, dnes špína, vymlácené schránky, okna i pokusy o podpálení. „Podívejte třeba tady, myslíte, že ty dveře nestojí desetitisíce? A jak dopadly kvůli nepřizpůsobivým občanům? Zničí majetek a jede se dál,“ stěžuje si rozhořčená předsedkyně SVJ Růžena Kubínková.

Do domu paní Růženy z Mostu se nastěhovali dlužníci a dostat z nich peníze na společné výdaje je pro SVJ nadlidský úkol. „Neplatí nájem, neplatí do fondu údržby a oprav. Musí být na splátky, musí být na topení, na vodu, a to bohužel kvůli neplatičům v domě prostě není,“ vysvětluje.

Aby na chodbách vůbec mohla svítit světla a bylo teplo, nezbývá jim, než za sousedy dluhy zaplatit ze svého, jak potvrzuje Jan Vysloužil, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev: „Musí se na něj složit všichni ostatní vlastníci. Řádově i desítky tisíc korun.“ A tyto peníze už často nikdy neuvidí. Vymoci se podaří jen polovinu všech dluhů.

Jde vláda dlužníkům na ruku?

Dlužníky budou ve středu řešit i poslanci. Vláda totiž schválila zákon, díky kterému by oddlužení trvalo jen tři roky místo současných pěti. Toho se děsí věřitelé. Pro nepoctivé je to podle nich totiž návod, jak zaplatit méně. „Komu by to prospívalo? Zřejmě asi těm, kteří ty úmysly nemají tak čisté,“ říká Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

Největší problémy s neplatícími sousedy mají na severní Moravě a v severních Čechách. „Raději z této lokality utíkají a v těch domech nám potom zůstanou už jen ti sociálně slabší,“ domnívá se o motivaci platících lidí odstěhovat se Vysloužil. „Já osobně hledám taky nové bydlení, protože po dvaceti letech bydlení tady už to nedávám, nedá se to,“ potvrzuje předsedkyně jeho slova. „Je jim jedno, koho sem stěhují a právě to jsou ti neplatiči – nepřizpůsobiví, kteří to vlastě těm slušným, co řádně platí a chodí do práce, znepříjemňují,“ dodává. Kvůli špatné lokalitě jdou takové byty navíc prodat jen hluboko pod cenou.

Tagy:
peníze dům nájemníci zprávy byty dluhy Most Česko neplatiči dlužník Svaz českých a moravských bytových družstev