Žádné stříhání a pozor na mořskou vodu. Expert prozradil, jak cestovat s chlupatým mazlíčkem

Jak na cestování s čtyřnohými mazlíčky?

Se psem na dovolenou

Plánujete letos dovolenou se svým psem? Pokud ano, zřejmě si kladete otázky, jak bude snášet vysoké teploty, jak zvládne cestování a jestli je pro něj vhodné koupání v moři. Redakce CNN Prima NEWS se rozhodla poskytnout přehledně odpovědi na tyto i další otázky.

Horko netrápí na cestách pouze lidi, ale i jejich chlupaté mazlíčky. Proto je dobré ctít několik pravidel. Čtyřnohé členy domácnosti je dobré alespoň trochu chladit vodou. A u těch chlupatých plemen raději zapomeňte na stříhání. „Ošmikáte psa dohola, ale tím ztratí to zvíře jakousi klimatizaci. Protože chlupy izolují oběma směry. To znamená, když na něj paří sluníčko, tak to chlupy zastaví. Třeba si vezměte kavkazáky – když jsou na horku a vy jim dáte ruku pod chlupy, tak je ta kůže chladná,“ říká cvičitel a psycholog psů Rudolf Desenský.

ČTĚTE VÍCE: Pozor na cestovní peklo. Podívejte se, kde se nejvíce zpožďují a ruší lety

Naopak plemena bez chlupů je třeba před pobytem na slunci namazat krémem se silným ochranným faktorem, klidně i 50+. Ten, kdo pojede do vzdálenější destinace a ví, že psa čeká letecká přeprava, měl by se podle Desenského nejdříve podívat na recenze dané letecké společnosti. „Nejdřív si na internetu nastudujte, jestli je vámi zvolená letecká společnost k mazlíčkům přátelská, nebo je vnímají jako kufr,“ poznamenává expert. V drtivé většině případů musí být pes během letu v přepravce, a měl by si tedy už několik měsíců před letem na přepravku zvykat. Je rovněž třeba zajistit všechny potřebné doklady, tedy pas, očkovací průkaz a další nezbytnosti, které požaduje cílová země.

Kdy dát pozor na slanou vodu?

Ať už pes cestuje v kufru, kleci, nebo na sedačce, měl by mít k dispozici pohodlný cestovní pelíšek. A pokud hrozí horké počasí, není od věci dát pod zvíře chladicí podložku. Ta chrání proti přehřátí a může být výhodnou alternativou právě psího pelíšku.

Když už k moři doletíte, dbejte na to, aby pes nepil slanou vodu. Stačí si vzít lahev s pitnou vodou a psa naučit, že může pít pouze tu. Naopak na koupání je pro chlupatého mazlíčka mořská voda ideální.

A pokud jste opravdu přejícími páníčky, můžete mu poskytnout i mnohem více. V italském regionu Emilia-Romagna mají například speciální vířivky pro psy. Redakci CNN Prima NEWS na místě posloužil figurant labrador, kterému nejdříve namazali tlapky bahenním mastným krémem a potom si šel užívat do vířivky, všude okolo něj to bublalo a pes byl podle slov reportéra v sedmém nebi.

Tagy: