Zadržená Češka v Tunisku si nestěžuje, tvrdí vedení věznice. V cele se tísní s několika ženami

Situace v tuniských věznicích je hrozná, popisuje tamní novinářka.

Pokračování případu v Tunisku

Češka, která se přiznala k vraždě svého manžela na dovolené a nyní čeká v tuniském vězení na konec vyšetřování a následný soud, si podle místních úřadů na nic nestěžuje. Ve vazbě má být spolu s dalšími dvěma desítkami žen. Informaci potvrdila pro redakci CNN Prima NEWS správa věznice v Messadine. Podle tamní novinářky a odbornice na justici záleží, zda se chce Tunisko případu zbavit. Pokud ano, budou vyšetřování i proces probíhat rychleji. V opačném případě může vše trvat i měsíce.

Ve věznici Messadine může zadržená Češka strávit měsíce. Komplex přitom nemá nijak dobrou pověst. V zahraničních médiích se již objevily výstižné titulky, které například hovoří o tom, že mučení či zneužívání zde nejsou ničím neobvyklým. Dočíst se dokonce dalo i o zavražděných trestancích, které zabili jejich spoluvězni. Časté jsou i sebevraždy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nezmůžeme nic, musí se počkat. Zadrženou Češku čeká soudní slyšení, tuniské úřady mlčí

Tuniské ministerstvo spravedlnosti je na informace spíše skoupé. Před více než týdnem zaslala redakce CNN Prima NEWS oficiální žádost ohledně vyjádření. Mluvčí resortu Sofian Shili však po telefonu pouze vzkázal, že nemůže reagovat.

Vedení věznice stroze odpovědělo, že žena se v prostorech skutečně nachází. „Nejedná se o cely, ale o místnosti o více lidech. Je tam s ní aktuálně více žen. Systém není jako u vás,“ odvětilo vedení káznice na bližší dotazy. „Jiné vězenkyně ve výkonu trestu mluví francouzsky, anglicky, ale nevím, zda se domluví. Nemějte však obavy,“ zněla jedna z odpovědí. Na vedení prý nepřicházejí žádné stížnosti ze strany uvězněných.

Podle novinářky, která píše o alarmující situaci v tuniských věznicích, kde se běžně vyskytuje špína doprovázená hmyzem či výkaly, nevypadá situace Češky nijak pozitivně. „Násilí, špatné zacházení, bitky mezi vězeňkyněmi. To je denní praxe. Bude to pro ni hodně náročné. Navíc nemluví místním jazykem,“ vysvětlila tuniská novinářka Rihab Boukhayatiaová, která se stavu tamního vězeňského prostředí dlouhodobě věnuje.

„Pokud přijde příkaz shora, tak se vše může vyřešit rychle. Jenže co se týče postupů v Tunisku, v případě vraždy můžete vždy počítat s delšími průtahy,“ dodává. Současně však připouští i možnost, že Tunisko se bude snažit případu rychle zbavit. „I oběť je Čech? Tak to bude v tuniském zájmu kauzu předat do příslušného státu, aby nedošlo ke komplikacím, když bude cizinka v tuniském vězení,“ myslí si tamní novinářka.

Žádost z Tuniska ale ještě naše ministerstvo spravedlnosti neobdrželo. Ostravská policie už přesto zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vraždy. Dokonce již došlo k převozu těla muže do Česka a následné pitvě. Bylo tak učiněno hlavně z toho důvodu, že by se tuniská strana rozhodla případ předat do vlasti.

Tagy:
vražda věznice soud vazba Tunisko soudní pitva Rihab Boukhayatia Sofian Shili Messadine