Experti se obávají epidemie viru z Číny. Prudký nárůst případů připisují slabé imunitě

Nebezpečný virus z Číny

Odborníci varují, že vlna čínské záhadné plicní infekce, které se přezdívá syndrom bílých plic, by mohla brzy zasáhnout Británii. Nárůst případů byl již zaznamenán například v Nizozemsku, Dánsku a USA. Podle expertů za to mohou lockdowny zavedené při pandemii koronaviru. Během nich totiž lidem klesla imunita proti jiným respiračním onemocněním.

Ve Velké Británii rostou obavy, že by v zemi mohla vypuknout epidemie záhadného zápalu plic, který v minulých týdnech zachvátil Čínu, přičemž se vyskytl hlavně u dětí, informuje web Daily Mail. K nárůstu případů už došlo v Nizozemsku, Dánsku a některých částech USA. Úřady ale vyloučily, že by šlo o nový virus. Zvýšený počet případů připisují zimnímu nárůstu respiračních onemocnění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Občas děláme ze zdravých nemocné, přiznávají lékaři. Proč Čechům předepisují tolik léků?

Odborníci obviňují z vysokého počtu případů lockdowny během pandemie koronaviru a varují, že i další země by mohl postihnout „špatný rok“. Pandemická opatření totiž přerušila šíření běžných onemocnění a oslabila imunitu v celé populaci. „Omezení pohybu v důsledku uzavírek zabránilo tomu, aby došlo k přirozenému cyklu imunizace,“ popsal virolog z univerzity v Readingu Ian Jones. Dodal, že zvýšený výskyt onemocnění lze očekávat ve většině zemí, které zavedly lockdowny. „Není ale jisté, kdy k němu dojde,“ podotkl.

Podle profesora Paula Huntera, odborníka na infekční nemoci z Východoanglické univerzity, by epidemie v Číně mohla být horší, a to kvůli déle trvajícím protikoronavirovým opatřením, což vytvořilo větší „imunitní dluh“ než v jiných zemích. „Toto je první úplná zima, kdy v Číně neplatí všeobecné uzavírky. Loni byla první rozvlněná zima a zažili jsme těžkou chřipkovou sezonu,“ podotkl Hunter.

Syndrom bílých plic

Nové onemocnění má způsobovat bakterie Mycoplasma pneumoniae, s níž mnoho antibiotik nedokáže bojovat, informoval web NDTV.com. Kvůli výraznému poškození plic, které se ukazuje na rentgenových snímcích, se onemocnění přezdívá syndrom bílých plic. Jeho přesná příčina není dosud známa, ale předpokládá se, že je způsoben kombinací bakteriálních, virových a environmentálních faktorů. Mezi příznaky syndromu patří horečka, kašel, dušnost, bolest na hrudi a únava.

Peking hlásil nárůst počtu onemocnění podobných chřipce již od poloviny října. O epidemii se ale začalo mluvit až na začátku listopadu, kdy místní média informovala, že nemocnice začínají být zahlceny. Na titulních stránkách se pak objevovaly fotografie čínských pracovníků v ochranných oblecích, kteří dezinfikovali prostory.

Čínská vláda v minulém týdnu oznámila sérii opatření, která mají bránit dalšímu šíření respiračních onemocnění v zemi. Cestujícím přijíždějícím do Číny by měla být na hranicích měřena teplota, kontroly by měly být také ve školách a v domovech pro seniory.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prymula varuje před záhadným virem v Číně. Může mít celosvětový dopad, připustil

Tagy: