Zahrada Harta: Tady je doma všechno živé, azyl tu najdou nechtěná i divoká zvířata

Zahrada Harta...

V téhle zahradě rozhodně nečekejte záhony s okrasnými květinami nebo přesně zastřižený trávník – Hartecká stezka ve Vošticích na Orlickoústecku vypadá úplně jinak. Mnohem více připomíná divoký ráz přírody, zároveň je plná zvířat domácích i exotických – od lam a poníků až po pštrosy, velblouda, polární lišku či aligátora. Majitel Luděk Hojný má zdejší zahradu jako hobby a zpřístupňuje ji veřejnosti.

Kdo by byl řekl, že kousek za Vysokým Mýtem hned u silnice první třídy, závodního okruhu i letiště se najde místo plné klidu. Hartecká stezka vede zahradou, kterou tu před zhruba osmi lety začal budovat Luděk Hojný jako svůj koníček. Vytvořil nevídané biotopové prostředí protkané životem.

„My jsme se tady dostali na pole, které bylo plné kamení, těžkého jílu. A přemýšleli jsme, co s tím. Vytvořili jsme tady první jezírko, které bylo v oblasti jakési bažiny, a následně jsme to negativum přeměnili do pozitiva a začali jsme s vodou a krajinou pracovat. Postavili jsme obrovský recyklační systém, který je tvořen různými příkopy, vodotečemi, drobnými říčkami a bažinami. Vodu se nám tady daří zadržovat, daří se nám ji vracet zpátky do celkového oběhu a přetéká potom zpátky do řeky Loučné,“ vypráví majitel zahrady Luděk Hojný.

Z neúrodné pustiny místo plné života

Název Harta, jak se tomuto místu říkalo, může nést více významů – pastvina, neúrodná zanedbaná půda či tvrz. Když tu dříve na poli oraly traktory, zapadávaly do bažiny a písku. Teď už se tu ve vodách prohánějí pstruzi, jeseteři a japonští koi kapři, v nádrži si hoví malý aligátor. Souši vládnou zase jiní obyvatelé.

Kolik tu majitel chová zvířat, už přestal počítat. Prý je to hodně přes stovku. Díky vhodnému biotopovému prostředí se sem dokonce stahují zvířata z okolní volné přírody. „Od hmyzu, obojživelníků a plazů, kteří jsou našeho českého lokálního původu, až po zvířata, která nám tady tak nějak uvízla. Máme tady poměrně hodně ptáků, savců. Jsou to obvykle nechtěná zvířata nebo ta, která ztratila svůj domov a našla ho u nás i díky tomu, že se nacházíme na poměrně velké ploše, tak si můžeme dovolit vybudovat výběhy. Třeba pro oslíky, pro africké pštrosy, velblouda, welsh pony. Nebo máme lamy... Každé zvíře tady má své vlastní jméno i příběh, jak se k nám dostalo,“ říká dále pěstitel i chovatel v jednom v pořadu Prima Česko.

ČTĚTE TAKÉ: Tisíc skalniček na jednom místě. Pěstitel otevřel svou unikátní zahradu pro veřejnost

Srdeční záležitostí majitele jsou želvy. Jednou z obyvatel je i želva obrovská, jmenuje se Forrest a má moc rád drbáníčko pod krkem. Je mu už 18 let.

Chovatelé mu kvůli zdravotnímu stavu nedávali šance na přežití. Luděk Hojný si ho vzal takzvaně pod křídla, staral se o něj a zachránil mu život.

V Hartě jsou vítaní všichni

A jak je to vlastně s provozem zahrady? „Díky automatické pokladně Julii máme otevřeno celoročně sedm dní v týdnu. Přijdete, koupíte si vstupenku buď hotově, nebo kartou a následně čárový kód přiložíte ke čtečce, automatická branka se vám otevře a jste u nás,“ vysvětluje majitel, jak se dostat do zahrady.

Žádný hlídač, žádný průvodce. Pro návštěvníky je za branou připraveno krmení, které mohou zvířatům dát. Jen je třeba pohybovat se po cestičkách a nešlapat, kam se nemá. Život v Zahradě Harta stojí hlavně na důvěře, že se tu všichni budou chovat slušně a na oplátku uvidí spoustu zajímavostí.

Tagy:
zahrada příroda aligátor Česko biotop okres Ústí nad Orlicí Harta