Řezbář z Drmoulu dokáže do paroží vyřezat jakékoli zvíře. Jeho práci obdivuje celý svět

A po jeho zásahu může vypadat i takto.

Miroslav Třmínek se zařadil do početné rodiny myslivců s uměleckými sklony. Patří ke špičkovým mistrům svého oboru – a tím je řezbářství. Svoji dílnu má v Mariánských Lázních, řezbářskou práci představil v pořadu Prima Česko.

V malé obci Drmoul nedaleko Mariánských Lázní žije řezbář Miroslav Třmínek. K vyřezávání ho před lety přivedl zájem o kreslení a přírodu. Řemeslu se naplno začal věnovat až v padesáti letech a dnes v tomto ohledu patří ke špičkám. S největším počtem druhů vyřezaných zvířat se dokonce zapsal do České knihy rekordů. „Jako správný kluk jsem vždycky vyřezával ze dřeva píšťalky. Pak se to začalo vyvíjet na střední škole, kde jsem začal vyrábět ze dřeva intarzie a řezby, později i nějaké štítky do paroží, protože myslivost mě provází celým životem,“ vzpomíná na začátky své umělecké vášně sám autor mnohých řezeb.

ČTĚTE TAKÉ: Připomíná procházku rájem: Údolí Peklo nabízí skalní byty i panenskou přírodu

Z muflona levhart

Inspiraci hledá Miroslav Třmínek v přírodě. A to nejen v té české, zajímá ho i exotická fauna. V jeho rukou se tak kus paroží, kost nebo kel mění v kance, jeleny, ale také v soby, levharty nebo bizony. Při své tvorbě si vybírá z několika druhů materiálů. „Základem jsou parohy veškerých druhů parohaté zvěře, ale i rohovina, ať už se jedná o muflona, kamzíka, hovězí, či samozřejmě řadu exotických materiálů z Afriky. Zuby z prasete bradavičnatého, žirafí kosti, krokodýlí zuby, těch materiálů je celá řada,“ říká řezbář.

A tak z kostí a parohů vyrábí Miroslav Třmínek ozdoby na kravaty, náhrdelníky nebo třeba miniatury na zeď či těžítka. „Nejtěžší je materiál vyfrézovat nebo udělat tak, aby co nejvíc odpovídal skutečnosti. Snažím se, aby i to malé zvíře, které je v parohu vyřezané, mělo alespoň náznak srsti nebo aby tam byla světla neboli oči, prostě co nejvíc detailů,“ řekl Miroslav Třmínek.

Řezby z Drmoulu po celém světě

Ke zpracování tvrdých parohů a kostí řezbář používá řadu nástrojů včetně vysokoobrátkového mikromotoru, jaký bývá k vidění v zubních laboratořích. „To by asi nešlo všechno vyjmenovat. Protože třeba začínám i nějakou pásovou pilou, kde si vlastní paroh rozřežu na části, a pak je to obrovské množství vrtáčků a frézek do zubařských nebo laboratorních vrtaček, lupínková pilka, rašple, brousky...,“ vyjmenoval řezbář nářadí.

Řezby Miroslava Třmínka je možné najít v mnoha zemích světa, od Severní Ameriky přes Evropu až Jižní Afriku. „Tím nejvyšším státníkem byl asi prezident Tádžikistánu, pak jsem vyřezával artefakty pro manželku Václava Klause i spoustu českých i zahraničních herců, kteří mají nějakou vazbu na myslivost a na toto umění,“ vypráví umělec v pořadu Prima Česko.

Tagy: