Chasa v krojích a pivo gratis výměnou za volební lístky. Jak se volilo v Česku

Ne všude byly volby tak fádní a strohé jako obvykle. Někde například nabízeli za nepoužité hlasovací lístky občerstvení. Jinde zase vyrazili lidé k volebním urnám v krojích a volili i naši nejstarší občané.

„Třikrát polévku dýňovou, nebo česnečku?“ Za tři volební lístky měli v sobotu lidé v jedné z kaváren v Úsově občerstvení téměř zadarmo – za symbolickou jednu korunu. Z volební místnosti to sem přitom měli jen několik kroků.

„Když nám lidi přinesou tři volební lístky od ANO, SPD a Komunistů, tak dostanou pivo a polévku za jednu korunu,“ uvedla servírka Natálie Hýblová. Lidem jídlo chutnalo a shodovali se, že rozhodnutí koho volit učinili již dávno.

„Přišli jsme proměnit lístky za něco dobrého na zub. Myslím si, že moje hlasování to určitě neovlivnilo,“ podotkl jeden ze zákazníků. A další to potvrdili. „Byl jsem rozhodnutý dopředu, v podstatě mě to nijak neovlivnilo. Beru to jenom jako benefit té svojí volby,“ odkazoval na jídlo za zvýhodněnou cenu.

Ze slavnosti do volební místnosti

V Polešovicích na Uherskohradišťsku mají tento týden kromě voleb i hody. Část krojované chasy si proto ještě před slavnostním průvodem odskočila do volební místnosti. „Jsou to vlastně dvě sváteční události v jeden den. Pro nás je to významný den, jsme aktivní občané a volby si nemůžeme nechat ujít,“ podotkla Jana Vaďurová, stárka neboli vedoucí chasy při posvícení.

Jednou z nejstarších voliček v České republice je paní Anna Grenarová. V zimě oslaví své 99. narozeniny a vhození svého hlasu do volební urny nevynechala ani letos. „Je to taková stálice naší vesnice, protože je to nejstarší občanka, nejváženější,“ uvedla členka volební komise Jana Mostovská.

„Všechny ty pohlaváry znám. Vždy se dívám na televizi, jak tam soutěží,“ podotýká rodačka z Ruprechtova. A i ona nyní bude napjatě čekat na výsledky povolebního vyjednávání.

Tagy: