Zálohování PET lahví v Česku? Systém se sám zaplatí a ulice budou čistější, tvrdí experti

Vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí David Surý a manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování Kristýna Havligerová

Co na to vaše peněženka 4.9.2024

Systém zálohovaných PET lahví se financuje sám, pronesla ve vysílání CNN Prima NEWS manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování Kristýna Havligerová. Vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí na příslušném resortu David Surý zdůraznil, že zavedení systému „nebude stát daňového poplatníka ani korunu“.

Ač jsou Češi v třídění zodpovědní, spočívá podle Havligerové problém jinde. „V případě PET lahví se zpětný sběr pohyboval okolo 75 procent, což vypovídá o tom, že stagnujeme,“ pronesla v pořadu Co na to vaše peněženka.

ČTĚTE TAKÉ: Masivní výhružky školám? Policie má více vyšetřovacích verzí, prozradil Rakušan

Podle Surého by zálohování plastových lahví i plechovek napomohlo i tomu, aby tyto obaly nekončily pohozené v přírodě. „Z dat jiných zemí, kde tento systém běží, vychází, že se zvýšilo množství separace vytříděnosti, jelikož se nikomu nechce pohazovat čtyři nebo pět korun po přírodě. Funguje tu ekonomická páka,“ podotkl ředitel sekce na ministerstvu životního prostředí.

Zálohový systém navíc podle Havligerové povede k uzavření takzvané materiálové smyčky, která zajistí důsledné znovupoužití výrobku. Připomněla rovněž, že z průzkumů vychází, že pro návrh jsou až tři čtvrtiny obyvatel.

„Systém je samofinancovatelný a funguje na neziskovém principu. Prvotní investice jde od výrobců a obchodníků, následně jsou jim vynaložené prostředky kompenzovány manipulačním poplatkem. Není nutné sahat do veřejných zdrojů,“ popsala expertka.

To potvrdil i Surý. „Vše zaplatí výrobce. Z odpadového systému se vyděluje samostatný proud, takže daňového poplatníka to nebude stát ani korunu a cena pro spotřebitele se nezmění,“ řekl šéf sekce na resortu životního prostředí. Dodal, že lidé to „do obchodu budou mít stále stejně daleko“.

Zálohování pomůže i s čistotou měst

Havligerová mimo jiné zdůraznila, že nepůjde o zásadní změnu pro běžného zákazníka. „Všichni známe vratné pivní lahve, které jsou mnohem těžší než ty plastové. Slováci si na zálohování velmi rychle zvykli a pochvalují si ho,“ připomněla s tím, že to nebude konec současného systému třídění. „Ze zahraničí víme, že systémy koexistují bez problémů,“ podotkla.

Novinka by podle ní přinesla mnohé benefity městům a obcím. „Zajistí také větší čistotu měst. Na Slovensku se ukázalo, že je díky tomu možné ušetřit i za úklid ulic,“ shrnula Havligerová.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že hodlá prosadit zálohování plastových lahví od roku 2026. Projednávanou novelu chce stihnout prosadit do konce volebního období. „Určitě to bude schváleno,“ nechal se slyšet.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Energetické nápoje až od 18 let? Jdeme proti kšeftování se zdravím dětí, hlásí poslanci

Tagy:
recyklace pet lahev Co na to vaše peněženka PET lahve plastová lahev Ministerstvo životního prostředí České republiky zálohování Iniciativa pro zálohování Kristýna Havligerová David Surý