Zaměstnavatelé budou muset uvádět důvod propuštění. Silná karta zaměstnanců, míní expert

Advokát Ladislav Karas

Co na to vaše peněženka 28.9.2023

Zaměstnanec bude mít právo na to, aby mu zaměstnavatel sdělil důvod ukončení pracovního poměru. Takovou novinku přináší novela zákoníku práce, která začne platit 1. října. Advokát Ladislav Karas v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS podotkl, že to pro zaměstnavatele může znamenat určité riziko. „Z praxe vím, že vždycky se najdou zaměstnanci, kteří si nikdy nepřipustí chybu,“ řekl.

Novela zákoníku práce přináší mimo jiné i právo zaměstnance požadovat po zaměstnavateli, aby mu sdělil důvod ukončení pracovního poměru. „Musí ho napsat do jednoho měsíce. V případě, že by se zaměstnanec bránil u soudu, je tam nově i otočené důkazní břemeno v jeho prospěch,“ popsal advokát Karas v pořadu Co na to vaše peněženka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Posvítíme si na nelegální zaměstnávání, hrozí Jurečka. Pro novelu zákoníku práce má jen chválu

Podle něj to pro zaměstnavatele může znamenat určité riziko. „Z praxe vím, že vždycky se najdou zaměstnanci, kteří si nikdy nepřipustí chybu na svojí straně a vždycky v tom vidí nějakou diskriminaci, nerovné zacházení či jiný nekalý úmysl ze strany zaměstnavatele,“ řekl Karas s tím, že v těchto případech to zaměstnancům dává do ruky poměrně silné karty.

Advokát Jan Procházka ale podotkl, že nejde úplně o novou věc. „Obrácené důkazní břemeno máme už nyní v diskriminačních věcech i v souvislosti s whistleblowingem. Teď se jenom rozšiřuje o další skupinu zaměstnanců,“ řekl.

Zároveň podotkl, že by zaměstnavatelé měli vše zaznamenávat do osobních spisů. „Moje doporučení je neformálně si někam poznamenat, proč zrovna tenhle člověk nedostal bonus nebo proč jsem ho propustil. Když se za nějaký čas ukáže, že se obrátil na soud nebo inspektorát práce, budu schopen dohledat, proč k tomu kroku došlo,“ řekl Procházka. Může se navíc stát, že člověk, který o tom rozhodoval, už ve firmě nepracuje a je pak těžké vše zrekonstruovat.

Tagy:
zaměstnanec advokát Jan Procházka Co na to vaše peněženka Zákoník práce Inspektorát práce ESG Ladislav Karas