Žantovský o Putinově projevu: Lhal od začátku do konce, šlo o maskované přiznání neúspěchu

360° speciál (509)

Vladimir Putin lhal od začátku do konce, ale na to jsme si už zvykli. Tak komentoval sváteční projev ruského prezidenta speciálním vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý velvyslanec Michael Žantovský. Reagoval tak na slova ruského prezidenta, která pronesl v rámci oslav Dne vítězství na Rudém náměstí v Moskvě.

„Nejvýznamnější na projevu bylo, co v něm nebylo. Putin lhal od začátku do konce, ale na to jsme si už zvykli. Nazval útok obranou, nazval Ukrajince banderovci a nacisty. Zdržel se výhružek. Projev se nenesl v ofenzivním, ale defenzivním duchu. O Ukrajině se ani jednou nezmínil, mluvil jen o Donbasu,“ naznačil Žantovský, co bylo podle něj z Putinova proslovu nejpodstatnější.

Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) mluvil Putin na Rudém náměstí velmi krátce a apeloval na emoce nebo vlastenectví. „Nemluvil o Ukrajině, přitom napadl suverénní stát. Rusové mrtvé nesčítají, takže se obávám, že budeme svědky dlouhé války. Apeloval, že Rusové se obětují za svoji vlast. My s tím nesouhlasíme, ale v Rusku to naráží na živnou půdu,“ konstatoval.

Putin: Západ chystal invazi do Ruska

Ruský prezident na přehlídce k výročí konce druhé světové války mimo jiné prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností. A právě za vlast podle něj nyní bojují ruská vojska na Donbasu. Invazi na Ukrajinu také označil za jediné správné rozhodnutí, zopakoval, že jde o reakci na postup západních zemí.

„Na Donbase docházelo k potlačování (ruskojazyčných) lidí, přitom jsou to naše historické země. Nebezpečí rostlo každým dnem, Rusko varovalo před agresory. Přijali jsme jediné správné rozhodnutí suverénního státu,“ prohlásil ruský vládce na Rudém náměstí.

Rusko podle něj vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy a to svědčí o tom, že měl ve skutečnosti jiné plány, dodal Putin a narážel tak na hrobu ze strany NATO.

Tvrdil také, že Kyjev chystal kárnou operaci v Donbasu a vpád na anektovaný Krym, NATO podle něj začalo na území u ruských hranic aktivně rozvíjet vojenskou infrastrukturu. Pravdou je pouze to, že z obav před ruskou agresí už před válkou na Ukrajině Severoatlantická aliance posílila své východní křídlo zejména v Pobaltí. A to v reakci na manévry ruské armády v pohraničí.

Většina Ruska za Putinem stojí

„Říká to Rusům, kteří z velkého procenta mají dojem, že jde o pokračování Velké vlastenecké války. Říká to s klidem a bez emocí, protože země za ním bohužel z většiny nekompromisně stojí. Před týdny se vedla mezi Ruskem a Ukrajinou jednání, ale dnes už není prostor pro diplomacii, vše se má odehrát na bojišti,“ zhodnotil smutnou realitu exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Bývalý náměstek ministra zahraničí a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák dodal, že proslov splnil svůj účel, Putin jako prezident prý musel obhájit před národem svoji politiku. „Z hlediska provedení byl projev zdařilý. Putin vydával signál, že má vše pod kontrolou, proto nenastala eskalace nebo emocionální vzkazy, které by hecovaly atmosféru. Hlavním poselstvím bylo ukázat, že vše řídí. Teď je otázkou, kde je pravda,“ dodal Drulák.

Tagy: