Zaorálek: Pro Česko úspěch, pro Bidena rutina. Význam jednání Fialy v USA je nafouklý

Petr Fiala a Joe Biden v Bílém domě

Zaorálek zhodnotil schůzku premiéra Fialy s Bidenem

Schůzka premiéra Petra Fialy (ODS) s americkým prezidentem Joem Bidenem znamená pro Česko hodně, uvedl ve vysílání exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Jedním dechem však dodal, že pro šéfa Bílého domu jde o rutinu. Jednání mezi čelními představiteli obou států se proto podle něj „spíše nafukuje“. Bývalý šéf resortu zahraničí rovněž prohlásil, že Ukrajinu výrazně podporují už jen malí evropští hráči.

Jako velký úspěch v kontextu světové politiky zhodnotil Zaorálek schůzku v Bílém domě. „Čeští představitelé se setkali nejen s Bidenem, ale i s šéfem CIA Williamem J. Burnsem a poradcem Bílého domu pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem, který je významnou osobností na poli diplomacie,“ vyjmenoval.

K TÉMATU: Další milion nábojů pro Ukrajinu je reálný, uvedl Fiala. Ohledně pomoci USA je optimistický

Česku se podle něj daří dlouhodobě udržovat dobré vztahy se Spojenými státy, a to i přes různé vlády. Exministr připomněl, že jednání v Oválné pracovně se konají zpravidla v případech, kdy je na stole nějaká agenda.

Zaorálek rovněž zdůraznil, že pohled obyvatel evropských zemí a Američanů se na podobná setkání mezi představiteli států liší. „Po návštěvě bývalé německé kancléřky Angely Merkelové jsem byl šokován, že to nikoho za oceánem nezajímalo. Nám přitom přišlo, že šlo o zásadní schůzku exprezidenta Donalda Trumpa s tehdejším lídrem Evropy,“ poznamenal v pořadu Nový den.

„Pro Česko znamená jednání úspěch, ale pro Bidena je to jen rutina. Neměli bychom projevovat takový triumfalismus,“ podotkl politik a dodal, že celá událost je ve veřejném prostoru „značně nafouklá“.

Zaorálek: Ukrajinu podporují hlavně malé státy EU

Bývalý ministr hovořil také o situaci na Ukrajině. „Silné mocnosti zřejmě nehodlají pustit ze zřetele, že by v budoucnu potřebovaly obnovit vztahy s Ruskem. Je evidentní, že napadenou zemi nejvíce podporují malé státy EU, které často nemají dostatek prostředků, zatímco větší hráči dávají najevo, že to pro ně není taková priorita,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jednání mezi Bidenem a Fialou se neslo v přátelském duchu, připomněl zahraniční reportér CNN Prima NEWS Jan Lukeš. „Schůzka přinesla nejen utvrzení mezi oběma státníky, že je nezbytné podporovat Ukrajinu v boji proti ruské agresi, ale také prohloubila česko-americké vztahy, které je třeba nadále budovat,“ objasnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Projev Fialy u Bidena byla směšná a zbytečná slova, tvrdí komentátoři

Tagy: