Uplave 90 metrů pod ledem jen v plavkách. Čech chce do Guinessovy knihy rekordů

David Vencl

K věci 19.1.2021

Teplický freediver a otužilec David Vencl se příští měsíc chystá pokořit rekord v Guinessově knize rekordů. Pod ledem tlustým 30 centimetrů by měl uplavat okolo 90 metrů. Doposud prý přitom pod ledovou vrstvou pokořil jen asi 19 metrů.

Podle Vencla však není led nad hlavou, kvůli němuž se člověk v případě nouze nemůže vynořit nad hladinu, rozhodujícím činitelem. „Pro mnoho lidí je led stresový faktor, ale pro nás freedivery tolik ne. Když se potápíte do hloubky 70 metrů, musíte totiž ponor dokončit. Stresující je pro mě spíše ta studená voda,“ řekl Vencl s tím, že teplota bude okolo dvou či tří stupňů.

Pokus o překonání rekordu zapsaného v Guinessově knize bude Vencl plnit v Rakouském Weissensee, v Česku by totiž led tlustý 30 centimetrů našel těžko. Tloušťka ledu je jednou z podmínek Guinessovy kanceláře. Podle Vencla se tím snaží, aby jeho podmínky byly co nejpodobnější těm, které měl muž, jenž rekord vytvořil. „Já rekord nevytvářím, ale překonávám,“ vysvětlil.

Původně se měl bývalý učitel pokusit o překonání rekordu až v březnu, nyní to ale vypadá, že se do ledového jezera ponoří už 28. února. Plavat bude bez hřejivého neoprenu, pouze v plavkách, bez ploutví a na jeden nádech. Do jezera budou vysekány pouze dvě díry, startovní a cílová.

Současný rekordman uplaval v obdobných podmínkách 76,2 metru do dálky, Vencl by chtěl dosáhnout asi 90 metrů. Nemá prý v úmyslu zbytečně přepínat své síly, chce plavat na jistotu. „Celý ponor bude trvat asi minutu čtyřicet až minutu čtyřicet pět vteřin,“ upřesnil s tím, že plavat na jeden nádech vydrží něco přes tři minuty.

Podle otužilce a freedivera se pod ledem těžko trénuje mimo jiné proto, že je k tomu třeba tým několika lidí. Proto má délku okolo stovky metrů odzkoušenou v adekvátní teplotě, ale nikoliv pod ledem. „Přímo pod ledem mám zaplaváno asi 19 metrů,“ přiznal v pořadu CNN Prima NEWS K věci.

Pod ledem bude s Venclem dalších pět až šest lidí, kteří mu budou moci kdykoliv poskytnout pomoc. „Mám také psychickou přípravu, dělám autogenní trénink či dechová cvičení. U freedivingu i otužování je hlava hlavním faktorem,“ myslí si.

Sportovec vítá skutečnost, že zájem o otužování ve společnosti roste. Sám provozuje kurzy v této disciplíně. „Je to skvělé, vnímám, že lidé začali přebírat zodpovědnost za své zdraví a uvědomují si, že to není jen v tabletách, ale i ve zdravém způsobu života,“ řekl. Aby chladná voda v těle nastartovala blahodárné fyziologické procesy, pro začátek podle Vencla stačí teplota okolo 18 stupňů.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Davidem Venclem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: