Zásah v Olomouci: Mezi zadrženými jsou náměstek Zácha i podnikatelé, jde o veřejné zakázky

Krajský úřad Olomouckého kraje

Zásah NCOZ v Olomouci

Kvůli údajnému ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji je zadržen krajský náměstek Michal Zácha (ODS), další člen regionální rady ODS Robert Knobloch a také podnikatelé stavební firmy. ČTK tuto informaci zjistila od advokátů a členů ODS. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v pondělí na olomouckém krajském úřadě, na přerovské radnici, ale i na Správě silnic Olomouckého kraje. Dokumenty si vyžádali také od krajské organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Advokát Filip Seifert, zastupující krajského náměstka a přerovského radního Michala Záchu, který je zároveň krajským předsedou ODS, řekl, že se aktuálně k procesní situaci svého klienta nemůže vyjadřovat. „Později se k tomu vyjádříme. V tuto chvíli bohužel nemůžu,“ řekl Seifert.

ČTĚTE DÁL: Na zastávkách v Olomouci jde o život, stěžují si místní. Na nástupiště vjíždějí automobily

Mezi zadrženými je i člen regionální rady ODS Robert Knobloch, potvrdili členové strany. Právě v jeho případě zřejmě zasahovali detektivové i mimo Olomoucký kraj – trvalé bydliště má v Jihočeském kraji. Mezi zadrženými jsou také dva podnikatelé z menší stavební firmy, ČTK tuto informaci zjistila od advokátů.

Detektivové zasahovali také na Správě silnic Olomouckého kraje (SSOK), která ročně investuje do oprav krajských silnic stovky milionů korun. Podle získaných informací se zde zajímali také o jejího ředitele Davida Štěpánka, ten v úterý v práci není k zastižení. Zda je rovněž mezi zadrženými, jeho kolegové nepotvrdili ani nevyvrátili. „Tady se v pondělí také něco dělo, nemohu ale poskytovat žádné informace,“ řekl v úterý technický náměstek SSOK Ivo Černý, který jej podle sekretariátu zastupuje.

Policisté z NCOZ se zajímali také o dokumentace z olomoucké krajské správy ŘSD, odtud však podle dosavadních informací zadržen nikdo nebyl. „Ředitelství silnic a dálnic, správa Olomouc, byla oslovena policií s velmi konkrétními požadavky, ŘSD v plné koordinaci a kooperaci jí vydala požadované dokumenty. Nemám informace o tom, že by byl někdo zadržen či obviněn,“ řekl Rýdl.

Podezřelé veřejné zakázky

Detektivové z NCOZ spustili akci v pondělí časně ráno, kdy začali prohledávat mimo jiné kanceláře na olomouckém krajském úřadu a na přerovské radnici. Zaměřili se nejen na kancelář náměstka Záchy, který je zároveň přerovským uvolněným radním, ale i na kanceláře odboru dopravy, informace získávali také od pracovníků z odboru investic. Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředí na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Detektivové z NCOZ rovněž provedli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků.

Zadávání veřejných zakázek v dopravě řešilo současné vedení kraje také v roce 2021, a to v souvislosti s informacemi z diáře tehdejšího šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Vedení kraje tehdy kvůli tomu zadalo externí forenzní audit u krajské správy silnic. Nezávislá kontrola zkoumala veřejné zakázky za období 2015 až 2020, kdy v kraji nejprve vládla ČSSD s KSČM a poté vítězné hnutí ANO s ODS a ČSSD. Na podzim 2020 se pak vlády ujala koalice Pirátů, STAN, Spojenců – Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Výsledky auditu krajský úřad nezveřejnil, kvůli kontrole ale tehdy padlo trestní oznámení.

Krajská správa silnic vzhledem k výsledku auditu upravila systém hledání dodavatelů zakázek, častěji zveřejňuje své poptávky a oslovuje více firem. Rozhodla se také upravit vnitřní předpisy a vyřešit střet zájmů u několika zaměstnanců.

Tagy:
silnice ODS ČSSD Olomoucký kraj Olomouc Ředitelství silnic a dálnic veřejná zakázka Národní centrála proti organizovanému zločinu krajský úřad Michal Zácha