Stát nemá nikoho nutit, jak naložit se svými byty, kritizují politici. Bartošův plán nic neřeší

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Snaha ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) řešit problémy s bydlením zaplněním prázdných bytů není správnou cestou, myslí si někteří vládní politici. Například místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) hovoří o tom, že by se zodpovědnost přenesla pouze na daňové poplatníky a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zase mluví o „státním paternalismu“. Řešení je podle nich ve výstavbě nových bytů či v daňových úlevách.

Zhruba 860 tisíc bytů v Česku je podle ministerstva pro místní rozvoj neobsazených. Nejvíce jich je v Praze a dalších velkých městech. Ministerstvo chce motivovat jejich majitele, aby je poskytli k pronájmu třeba prostřednictvím obcí. Ty jim budou garantovat nájem a vyřeší za ně případné problémy s nájemníky. Počítá s tím chystaný zákon.

ČTĚTE TAKÉ: Pane Bartoši, jste stejný jako Babiš. Kalousek se dostal se šéfem Pirátů do slovní přestřelky

Ne všichni Bartošovi kolegové jsou z jeho nápadu nadšení. „Nepovažuji podobný paternalistický přístup k životu za dobrou formu, jak řešit nedobrou bytovou situaci v České republice. Ta vyvstává především z toho, že je tu malá nabídka bytů, protože se málo staví. Zásadní problém je počet dokončených bytů, který není tak velký, aby dokázal pokrýt poptávku,“ řekl Skopeček pro CNN Prima NEWS.

„Co se týká prázdných bytů, stát nemá nikoho nutit k tomu, aby se svým majetkem nakládal jinak, než jak uzná za vhodné. Jestli má motivovat pozitivně, tak nějakými pobídkami či daňovými úlevami, aby lidé své majetky pronajímali. Záruky za nájemníky, u kterých je riziko, že nebudou platit, to je přenášení zodpovědnosti na další daňové poplatníky, což nepovažuji za vhodné a prospěšné. Určitě to situaci s byty v České republice nijak nevyřeší,“ doplnil místopředseda Sněmovny.

Výměna názorů s Kalouskem

Tvrdě nápad kritizoval také někdejší předseda TOP 09 Kalousek. „Těžko jsem se smiřoval s tím, že někomu garantuji placení alimentů. Nechci se smířit s tím, že budu někomu garantovat placení nájmu v jeho bytě. Zastavme ten státní paternalismus. Tak dlouho si budeme navzájem všechno garantovat, až nikdo nebude mít nic,“ kritizoval návrh na sociální síti X Kalousek.

Tato reakce se nelíbila samotnému Bartošovi. Tíživou bytovou situaci měl podle něj řešit již právě někdejší ministr financí. „‚Podpora‘ bydlení zavedená za pana Kalouska je postavená čistě na dávkách, stojí stát desítky miliard a nefunguje zrovna dobře – počty příspěvků na bydlení loni trhaly smutné rekordy. Náš návrh zákona o podpoře v bydlení je protržní, s náklady v řádu jednotek miliard a fungovat bude. Garance se dobře osvědčily třeba v Kanadě nebo Irsku,“ reagoval Bartoš.

„V průzkumech nám vychází, že neplacení nájmů se bojí většina pronajímatelů a řada bytů je kvůli tomu dlouhodobě neobydlených. Společně s garancemi připravujeme systém podpory, který zajistí, že je bude potřeba čerpat jen výjimečně. Takže žádný paternalismus, ale efektivní podpora trhu. Kromě toho jsme úspěšně spustili investice do obecní bytové výstavby skrze návratné finanční nástroje. Startujeme udržitelný systém podpory bydlení, díky kterému stát ve výsledku ušetří,“ dodal.

Zdeněk Hřib, pražský náměstek pro dopravu za Piráty, připomněl Kalouskovi, že pro podobné řešení v Praze hlasovali také zástupci TOP 09. „Dodávám, že v Praze nám pro Městskou nájemní agenturu hlasovali i zastupitelé TOP 09 v minulé koalici a i díky nim se podařilo prokázat, že tento model funguje i u nás a jednoznačně patří do mixu všech nezbytných opatření. Ostatně stejně jako v zahraničí,“ napsal na sociální síti X.

Bartošův návrh kritizoval také brněnský komunální politik, dřívější člen TOP 09 Petr Kunc. „Váš návrh je naprostý nesmysl. Nikdo, vůbec nikdo nesvěří svůj majetek obci, aby jej spravovala. Místo toho by pomohlo mít nový stavební zákon a funkční portál stavebníka. Bohužel, to se neděje,“ napsal starosta Brna-Židenic, který byl dočasně také za Piráty kandidátem do Senátu.

Tagy: