Zastřelil zloděje, který mu vnikl na pozemek. Nejde o trestný čin, případ se odkládá

Zastřelený zloděj si dům ve Vochově zřejmě vytipoval.

Zastřelil zloděje, který se mu vloupal na pozemek

Majitel domu, který ve Vochově na severním Plzeňsku zastřelil muže, jež se mu vloupal do domu, střílel v nutné obraně a nebude stíhán. Policie případ odložila, neboť podle vyšetřovatelů nešlo o podezření z trestného činu.

Cizí muž se do domu 56letého Jana B. a jeho partnerky v odlehlé části obce Vochov vloupal na začátku března a měl je ohrožovat sekerou. Jan B. následně stiskl spoušť své legálně držené zbraně a muže smrtelně zranil.

„Majitel domu 37letému zraněnému muži ihned zavolal záchrannou zdravotnickou službu a do jejího příjezdu poskytoval postřelenému první pomoc. Zraněný však na následky střelného poranění na místě zemřel,“ popsala okolnosti smrti na webu policie mluvčí Pavla Burešová. Podle některých informací to byl člověk, který byl v minulosti odsouzen za vraždu.

Případ vyvolal po celém Česku velkou odezvu, lidé posílali majiteli domu peníze na právníky. Jan B. dostal podle posledních zpráv téměř 400 tisíc korun. „Veškeré podpory si nesmírně vážím a je mi velkou oporou. Moc všem děkuji. Zároveň vás prosím o pochopení, že se více k věci z pochopitelných důvodů nemohu vyjadřovat,“ vzkázal střelec přes svého advokáta Tomáše Gawrona.

Kromě něj zastupoval Jana B. také advokát Miloslav Jančík. Oba se specializují na oblast civilního držení zbraní.

Pro správné objasnění celého případu kriminalisté na místě využili i vyšetřovací pokus. „Po vyhodnocení všech důkazních prostředků, po provedených výsleších a po vyhodnocení znaleckých posudků z oboru kriminalistika, odvětví balistiky a oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství a toxikologie policejní orgán dospěl k závěru, že se jedná o případ nutné obrany, tedy o okolnost vylučující protiprávnost činu,“ upřesnila Burešová.

Tagy: