Zátěž jako ve sklárně, hodnotí tropy Prymula. Radí, jak se chovat a na co nikdy nezapomínat

Epidemiolog Roman Prymula

Roman Prymula varoval před vysokými teplotami a jejich dopady na lidské tělo

Ve chvíli, kdy udeří vlny veder, je náš organismus vystaven takové zátěži, jako kdybychom byli ve sklárnách s velmi vysokými teplotami. Uvedl to epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Mezi nejohroženější skupiny patří zejména senioři, chronicky nemocní či lidé s kardiovaskulárním onemocněním. Apeloval na to, aby lidé nenechávali děti v autech a nezapomínalo se na pitný režim.

„Z logiky věci jsou při výkyvech teplot a tlaku nejvíce ohroženi ti, kteří mají sníženou rezervní schopnost na ně reagovat. Jsou to senioři, osoby, které mají chronická onemocnění či s kardiovaskulárními chorobami. Zejména ti se musí vyvarovat prudkých změn,“ podotkl Prymula.

Jakmile se člověk ocitne v horkém prostředí – které bude v Česku panovat ještě v následujících dnech – neměl by zapomínat na pitný režim. „Jedná se o elementární věc. Tím, jak vypařujeme pot – a ochlazujeme se – tak ztrácíme tekutiny,“ vysvětlil, proč je jejich doplňování zásadní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujte RADAR: Na Česko se žene další bouřková smršť, hrozí krupobití. Podívejte se kde

„Pokud přijímáme tekutiny, měly by mít určité parametry. Není dobré konzumovat ty, jež jsou výrazně slazené. Podněcují žízeň a dostáváme se do koloběhu. Během horkého počasí není dobré konzumovat alkohol nebo kofeinové nápoje. To vše náš organismus zatěžuje,“ uvedl epidemiolog.

Myslete i na přestávky

Tropické počasí může neblaze působit i na lidskou psychiku. „Lidé mohou být velmi unaveni, vyčerpáni okolními podmínkami,“ zmínil Prymula. Během takového počasí jsou lidé vystaveni stejné zátěži, jako by byli ve sklárnách. „Tam jsou lidé exponováni vysoké zátěži a teplotám. Obdobné je to ve chvíli, kdy přijde vedro. Lidé na pracovištích by měli mít v takovém počasí častější přestávky a zaměstnavatelé by měli zajistit dostatek tekutin,“ pokračoval.

Důrazně apeloval na rodiče. „Je to zásadní a nesouvisí to jen s tropickými teplotami. Velmi důrazně varuji, abychom neponechávali děti v autech, když jdeme třeba na nákup. Teplota ve voze může dosahovat extrémních hodnot přes 50 °C. Nechat v takové situaci něco na přístrojové desce, tak to skoro uvaříme. Na to musíme myslet. Měli bychom se vyhýbat přímému slunci, protože na něm je teplota také vyšší,“ dodal Prymula.

Jak epidemiolog hodnotí nedostatek léků? A co by vládě pro zlepšení situace radil? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: