Závislost na nosních kapkách nepodceňujte. Může vést až k operaci dutin

Závislost na kapkách

Čtete pozorně příbalové informace u léků? Varování na letácích není pouhé strašení a není radno ho podceňovat. Například na některých kapkách do nosu si můžete vypěstovat závislost dříve, než si myslíte. Přestože lékárníci před jejich nadužíváním jasně varují, jsou lidé, pro které jsou každodenním společníkem třeba i více než deset let.

„Začalo to asi před patnácti lety úplně nevinnou chřipkou,“ popisuje Stanislav Novotný z Prachatic počátek své závislosti na nosních sprejích proti rýmě. Dnes jich je podle vůně a intenzity schopen rozpoznat šest.

Užívání kapek ve spreji se stalo jeho denním rituálem, aplikuje si je pravidelně před usnutím i několikrát během noci. Neudělá bez nich doslova ani krok. „Vozím sprej v autě, mám sprej doma, mám ho u postele, u kuchyňské linky, v práci u počítače, takže jsou všude pořád připravené,“ přiznává Novotný.

Mozek pozná rozdíl

Zbavit se své závislosti zkoušel už mnohokrát. Zatím neúspěšně. „Ze začátku se snažím vysadit sprej a nahrazovat ho mořskou vodou, nicméně látka oxymetazolini hydrochloridum ve spreji s mořskou vodou není. A můj mozek a sliznice to pozná. Prostě to nejde,“ tvrdí.

Právě oxymetazolini hydrochloridum a jiné deriváty této látky způsobují žádanou krátkodobou úlevu od pocitu ucpaného nosu. Při dlouhodobém užívání ale mají opačný efekt. „Zbytnění sliznice a neprůchodnost nosní, kdy už běžně dostupné preparáty přestávají účinkovat,“ líčí důsledky lékařka ORL Hana Vlachová.

Závislost může vést až k operaci nosních dutin. Právě strach z operace byl důvodem, proč se svou desetiletou závislostí začala bojovat Tereza z Českých Budějovic. „Když jsem si na internetu přečetla, že operace sliznice je hodně bolestivá, řekla jsem si, že nedovolím, abych se k tomu dopracovala,“ popisuje Tereza své rozhodnutí přestat užívat nosní kapky.

Závislých naštěstí ubývá

Podle specialistů je léčba během na dlouhou trať, je ale důležité se zatnout a navštívit lékaře. „Někteří vůbec nepřijdou, mají kapky nastrkané za matrací v posteli,“ popisuje závislost Vlachová. Podle ní ovšem závislých na kapkách ubývá díky tomu, že lékárníci více informují pacienty a také díky většímu zájmu médií o tuto problematiku.

Tereza se nakonec během několika týdnů za pomoci kortikoidních kapek a mořské vody závislosti zbavila. O svou pevnou vůli má ale do budoucna obavy. „Bylo to hrozné. Když chytnu rýmu, bojím se, že do toho znovu spadnu. Asi by bylo lepší, kdyby to předpisoval lékař a nebylo by to pro všechny dostupné,“ dodává.

Tagy: