Zázrak v Madridu. Restaurace a obchody jsou plné, sportuje se. A nákaza ustupuje

Jde to proti selskému rozumu i všem doporučením odborníků. Ale zřejmě to funguje. Lidé ve španělském Madridu zaplnili bary, restaurace i obchody, neomezují se v nočním životě, mnohdy ani při sportování. A přece se nedávné epicentrum nákazy koronavirem proměnilo v místo, kde covid zásadně ustupuje. Tamní novináři se podivují: Tohle je zázrak!

Ještě nedávno byste si Madrid k návštěvě zaručeně nevybrali. Před necelými dvěma měsíci patřil z pohledu koronavirové pandemie k vůbec nejzasaženějším evropským oblastem, třeba 29. září dosahoval počet nakažených ve čtrnáctidenním průměru 785 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. Až 40 procent nakažených Španělů tehdy bylo z Madridu, tamní občané mohli svůj domov opouštět jen při cestě do práce, školy nebo k lékaři.

Po pár týdnech je všechno jinak. Stejná statistika mluví pouze o 152 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. A co je vůbec nejpozoruhodnější: Obyvatelé třetího největšího města Evropské unie k takové změně dospěli, aniž by se právě teď přehnaně omezovali.

Tak to alespoň popisuje list El Mundo: V barech je až do půlnoci plno, lidé si normálně chodí do restaurace na večeři, sportují v parcích. Zbytek Španělska dodržuje přísná opatření, Madrid oproti tomu po rozvolnění připomíná jeden velký mejdan. Přesto se jeho pandemická čísla úžasně lepší.

List El Mundo to nazývá Madridským zázrakem. Kde se vzal? Jasnou odpověď nemají ani vědci. „To je otázka za milion dolarů,“ přiznává epidemiolog José Jonay Ojeda.

Okamžitě ovšem dodává, že za nečekaným úspěchem může být nedávné masivní testování antigenu. Madrid koncem září pořídil takových testů pět milionů kusů, infikovaní se pak díky zrychlené diagnostice dostali dříve do karantény.

„Testy na protilátky jsou sice méně citlivé než testy PCR, proklouzne však jen opravdu málo pozitivních jedinců,“ popisuje Ojeda.

Důvodů nenadálého zlepšení může být víc. Představitelé Madridu například v nejhorších časech přistupovali k uzavírání nejpostiženějších čtvrtí. Deset z 32 takto zasažených čtvrtí se už zase dočkalo návratu k normálnímu stavu, počet případů tam klesl na méně než polovinu.

Ojeda ovšem stejně jako další vědci varuje, že propadat přílišnému optimismu je zatím předčasné. Tohle si v roce 2020 ověřili jak Španělé, tak i zbytek světa: Co platí jeden týden, to může být za pár dnů úplně naruby.

Tagy: