Zdanění tichého vína znovu ve hře. Lahev by mohla zdražit v řádu desítek korun, svaz zuří

Vinařství Popela

Zdanění tichého vína ve hře

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce znovu otevřít otázku možného zdanění tichého vína. Pro lidovce to přitom ještě před pár měsíci bylo nemyslitelné. Proti zdanění jsou pochopitelně sami vinaři. Podle jejich svazu by takový krok zdražil lahev vína přibližně o 20 korun.

Radomil Baloun z Velkých Pavlovic vinaří už od devadesátých let. Ročně zpracuje půl milionů litrů lahodného nápoje. Pro jeho vinařství by ale zavedení spotřební daně na tichá vína znamenalo katastrofu. Podle Balouna by se zelené vinice proměnily do dvou let v plevel.

ČTĚTE VÍCE: Česku začíná energetický boj. Zdražení nafty není ten největší problém, varuje ekonom Bartoň

„Spotřební daň je problém, ne že ne. Administrativa, neustále máte ve dvoře celníky, budete muset zavést i celní sklad,“ zlobí se vinař. Podle svazu vinařů by byl důsledkem výrazný propad výroby nápoje a vinohradnictví jako zemědělského oboru. „Úbytek vinic by se v lepším případě mohl zastavit někde pod hranicí 10 tisíc hektarů ze současných 18 tisíc,“ poznamenává prezident svazu Martin Chlad.

Zatímco bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula nechtěl o zvyšování spotřební daně ani slyšet, jeho nástupce chce debatu o zavedení znovu otevřít. „Povedeme velmi seriózní debatu o tom, jestli je možné vytvořit nějaký nový model zdanění tichého vína v ČR,“ nechává se slyšet šéf resortu Výborný.

Perverze, zlobí se Prouza

Na otázku, zda by byli pro zdanění tichého vína, se redakce CNN Prima NEWS ptala i lidí v rámci ankety. „Vinařů by mi bylo asi líto. Jsem rád, že o tom nemusím rozhodovat,“ odpovídali oslovení respondenti. Našli se ale i tací, kteří nápad kvitují s tím, že všechen alkohol byl zdaněn, tak nechápou, proč by měla být výjimka na víno.

Opozice ale argumentuje tím, že jiné státy Evropy mají spotřební daň nulovou. Například poslankyně z ANO Margita Balaštíková si myslí, že o spotřební dani by se mělo hovořit jedině za předpokladu, že by se ministrovi povedlo zvednout daň v celé EU.

Francie, Španělsko, Austrálie nebo Chile. Právě víno původem ze zahraničí se na pultech obchodů vyskytuje z více než 70 procent. „Je velmi perverzní, že velká část daňové úlevy směřuje do zahraničí, a ne k českým vinařům,“ komentuje tento stav prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Podle ekonoma Dominika Stroukala se to dotkne těch nejlevnějších vín, které se sem vozí odněkud z jihu a člověk je normálně nepije.

Ministerstvo financí odhaduje, že by zavedení spotřební daně přineslo do státní kasy přibližně čtyři miliardy korun.

Tagy: