Česku začíná energetický boj. Zdražení nafty není ten největší problém, varuje ekonom Bartoň

Ekonom Petr Bartoň

Ekonomové ke zdražení nafty

Spotřební daň zřejmě zvýší cenu nafty o necelé dvě koruny a je pravděpodobné, že se zdražení pohonných hmot promítne i do cen zboží. Podle ekonoma Petra Bartoně to však nebudeme schopni identifikovat, protože roli sehraje více vlivů a bude záležet i na tom, jak se bude vyvíjet cena ropy a zároveň hodnota koruny vůči dolaru, za který ropu nakupujeme. Ve vysílání CNN Prima NEWS navíc varoval, že vysoká cena nafty nemusí být jediným problémem. Obávat bychom se totiž měli jejího nedostatku.

Spotřební daň nebude takovým problémem ani podle předsedy Unie nezávislých petrolejářů Ivana Indráčka: „Nemyslím, že by byla tlačena k nějakému extrému, ostatně i v rámci Evropy patří spíše k těm nižším. A i po zvýšení spotřební daně bude mezi těmi nejlevnějšími,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS a dodal, že ze strany vlády se jedná o pochopitelný krok.

ČTĚTE TAKÉ: Nafta může skokově zdražit i o pět korun, míní ekonomové. Dopravci se bojí o práci

Navíc ve stavu, v jakém je státní rozpočet, se podle Bartoně hodí každá koruna. Maximální částku, kterou by mohla tato změna spotřební daně přinést, odhadl na 10 miliard korun a poznamenal, že to ale může být výrazně méně. „To znamená, že to státní rozpočet nijak neohrozí, ale ani nezlepší zásadně situaci. Ovšem kdybychom to říkali u všeho, můžeme rovnou přestat vybírat všechny daně. Ale kde bychom pak brali peníze na výdaje?“ tázal se.

Přestože se tedy nejedná o nijak závratnou částku, je to podle ekonoma důležité z toho důvodu, že se spotřební daň vrátí na hodnotu, kde byla před covidem. „A tím pádem se budeme snadněji dostávat do předcovidových úrovní státního rozpočtu,“ uvedl Bartoň.

Dopady války na cenu nafty

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu způsobil prudký nárůst cen pohonných hmot. Přestože se v tuto chvíli zdá situace stabilizovaná, nelze v souvislosti s ukrajinsko-ruskou válkou vyloučit nějaké extrémní dopady.

V současné době proudí ruská ropa pouze do Česka, Maďarska a Slovenska a zbytku se podařilo najít alternativní zdroje. Evropa je v podstatě závislá na dovozu ropných produktů a ropy z ostatních zemí. „A když se podíváme na to, o jaké země se jedná, jen těžko mezi mini najdeme takovou, kterou bychom považovali za stabilní,“ upozornil Indráček.

V nejbližší době by se závislosti na ruské ropě měla vzdát i Česká republika. „A pro nás tak energetický boj teprve začíná. Dosud jsme měli jen jakousi omluvenku, že oddálíme řešení,“ vysvětlil Bartoň s tím, že následkem bude zdražování.

Ještě větším rizikem než to, že nafta zdraží, je však její nedostatek. „Budeme hledat, kdo by nám naftu prodal, a nárůst cen je v takovém případě nevyhnutelný. Ale stále je lepší mít drahou naftu než nemít žádnou,“ shrnul.

Tagy: