Zdravotnice se vakcíny nedožila. Zemřela na koronavirus těsně před očkováním

Britská rodina Jonesových byla připravena dostat první dávku vakcíny proti covidu. Těsně před tím se však rodiče i jejich dcera nakazili koronavirem. Lauren, která pracovala jako zdravotnice, měla problémy s dýcháním a odjela do nemocnice na vyšetření. Domů se už nevrátila, následující den nemoci podlehla.

Jakožto zdravotní sestra měla Lauren Jonesová nárok na vakcínu proti nemoci COVID-19. V prosinci se spolu se svými rodiči koronavirem nakazila. Na Štědrý den se její stav začal zhoršovat, proto se o několik dnů později rozhodla zajet do nemocnice na vyšetření. „Sledoval jsem ji, jak kráčí z auta do nemocnice. Myslel jsem, že by ještě toho dne mohla být zpátky,“ vzpomínal její otec Paul, který pracuje jako policista.

Lauren však s rodiči promluvila až druhý den a do té doby se léčila. „Řekla, že si dala trochu zmrzliny a trochu vody,“ vzpomínali její rodiče a dodali, že je dcera ujišťovala, aby se o ní nebáli. „To byl poslední kontakt, který jsme s ní měli,“ uvedli pro BBC.

„Byli jsme s ní oba, když přišla na svět, a stejně tak, když z něj odcházela,“ řekla Karen Jonesová. Podle ní byli zaměstnanci tamní nemocnice ve velšském městě Llantristant úžasní a o jejich dceru se dobře starali. „Řekli, že Lauren byla nejmladší pacientka, kterou měli v nemocnici Royal Glam. Není to zrovna statistika, ve které chcete, aby vaše dcera byla,“ dodal její otec.

Mladá žena zemřela 30. prosince 2020 v ranních hodinách. „Drželi jsme se pravidel a přes to nás nemoc dostala. Nikomu nepřejeme, aby si prošli tím, co prožívá naše rodina nyní,“ řekla její matka.

Cílem je 15 milionů naočkovaných

V Británii, která má 67 milionů obyvatel, od počátku prosince opět rostou denní přírůstky nakažených, minulý týden se několikrát dostaly nad 60 tisíc. Od počátku epidemie se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 3,2 milionu lidí. S covidem v této zemi zemřelo přes 8 tisíc nakažených. V britských statistikách úmrtí se objevují pouze lidé, kteří měli během čtyř týdnů před smrtí pozitivní test na koronavirus.

Země začala očkovat přípravkem firem Pfizer a BioNTech již 8. prosince, minulý týden se začala podávat i vakcína vyvinutá firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Podle vládního webu se podařilo první dávkou jedné z vakcín naočkovat 2,6 milionu lidí a 428 tisíc z nich dostalo už i dávku druhou.

Tento týden se v Británii otevřelo také několik velkých očkovacích center, mimo jiné v Londýně, Bristolu či Manchesteru. Aby se dosáhlo stanoveného cíle 15 milionů naočkovaných v polovině února, musela by se vakcína každý týden podat více než dvěma milionům lidí.

Tagy: