Zdražování energií řeší celá Evropa. Jaký recept má na krizi Francie a co Slovensko?

Energie ve světě

Hluboko do kapsy budou mít kvůli růstu cen nejen Češi. Většina zemí Evropské unie zatím problém řeší samostatně. Třeba francouzská vláda jednorázově vyplatila pomoc domácnostem, které mají nízké příjmy. V sousedním Slovensku růst cen energií začali řešit nejen občané, ale také samosprávy. Některé obce a města už teď počítají s navýšením v řádu desítek procent.

„Od 1. ledna se bude zdražovat plyn a elektřina. Protože mám všechno na elektřinu, tak si myslím, že to hodně pocítím,“ říká obyvatelka slovenského Metzeva Vilma Bröstlová. Zatím si ale rapidní změny částky na svých složenkách nevšimla.

Kvůli růstu cen už na Slovensku skončila firma Slovakia energy, od které energii odebírala. Ona se ale mohla za původní peníze vrátit k předchozímu dodavateli.

„Měsíčně budu platit ten paušál, který jsem zvyklá platit. Uvidíme potom, až udělají vyúčtování, jestli mi něco zůstane,“ dodává paní Vilma.

Jenže tento stav není udržitelný. Z růstu cen od 1. ledna mají v zemi strach dokonce města a obce. Ty musí zaplatit dodávky energií pro školy, kulturní centra nebo pouliční osvětlení.

„Máme příklad obcí z Oravy, kde by obce s počtem obyvatel okolo tisícovky měli mít zvýšené náklady o pět až deset tisíc eur,“ popisuje odborník na samosprávu Michal Kaliňák. O energetické krizi se mluví také u dalších našich sousedů – v Německu.

„Ve Francii se krizi rozhodla řešit vláda mimo jiné jednorázovou pomocí. Zhruba šesti milionům nízkopříjmových domácností poskytl stát v přepočtu kolem dvou a půl tisíc korun,“ poukázala na možné řešení Mária Fuchs, Slovenska žijící v Berlíně.

„Zaprvé se pokusíme ceny uvolnit na diplomatické a mezinárodní úrovni. Zadruhé uplatníme krátkodobá řešení, která podpoří domácnosti,“ slibuje francouzský prezident Emmanuel Macron. Jak ušetřit peníze za energie z dlouhodobého hlediska, se zatím země Evropské unie nedomluvily.

Tagy: