Že nejsou zubaři? Plácáte. Češi jsou emotivní, opřel se Šmucler do starosty Krnova

Roman Šmucler

360° (524)

Máme dostatek zubařů, Češi jsou jen emotivní, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS stomatochirurg Roman Šmucler. Reagoval tak na slova starosty Krnova Tomáše Hradila (Krnovští patrioti), který konstatoval, že v Moravskoslezském kraji chybí zubní lékaři až pro sto tisíc obyvatel. Ten zároveň podepsal výzvu k zajištění stomatologické péče.

„Česko je země emocí, žádných čísel,“ kritizoval Šmucler vyjádření Hradila a jeho kolegů. „Že (zubaře nemá) sto tisíc lidí v Moravskoslezském kraji? To jste určitě jen plácli,“ prohlásil v pořadu 360°.

Šmucler se domnívá, že na případné nápravě by se dalo pracovat, ale jen na základě skutečných čísel. Podle Hradila je ale problém reálný. „Zubařů je tu zoufale málo, v Bruntálu potřebují aspoň čtyři. Děsivá je pro nás dynamika toho, že se starší lékaři chystají do důchodu,“ popsal starosta Krnova.

Věc bude řešit ministerstvo

Výzva, kterou podepsal, poputuje až k ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). Iniciátoři výzvy – ředitel krajské nemocnice v Krnově na Bruntálsku Ladislav Václavec a majitel soukromé zubní kliniky v Ostravě Lubomír Beran – uvádějí, že někteří lidé kvůli nedostatku péče nebyli na zubní prohlídce i více než deset let. Nejhorší situace je prý na Bruntálsku a Karvinsku.

„Nejsem sice odborník na čísla, ale uvědomte si, že výzvu podepsalo 105 starostů. My nesedíme v kanceláři, chodíme po ulici a víme, že takový problém má spoustu občanů,“ pokračoval Hradil ve vysílání CNN Prima NEWS. Zpochybňovat vážnost situace mu přijde úsměvné.

Odchody do důchodu ale podle Šmuclera vykompenzují jiné faktory. „Čeká nás sice pět až deset složitých let – polovička zubařů mojí generace přestala vykonávat profesi kvůli revoluci. Přicházet ale budou ženy z mateřské dovolené. Musíme vydržet,“ podotkl s tím, že lékaři jsou navíc moderně vybaveni.

Výzva také poukazuje na problematiku zahraničních stomatologů, kteří musí skládat aprobační zkoušky. Autoři výzvy požadují, aby kromě zkušební komise v Praze vznikla komise například v Brně nebo Olomouci.

„Pokud chceme vystoupit z Evropské unie, tak zrušme aprobace. Kolegové z Německa by nás nechtěli bez aprobačního řízení. Nekupujte ty praxe, starostové,“ rýpl si ironicky do majitele soukromé zubní kliniky v Ostravě Berana.

Tagy: