USA bojují s nedostatkem umělé kojenecké výživy. Biden zavádí válečná opatření

Kvůli katastrofálnímu nedostatku umělého kojeneckého mléka v USA končí stále více dětí v nemocnicích.

V USA dochází Sunar

Kvůli katastrofálnímu nedostatku umělého kojeneckého mléka ve Spojených státech končí stále více dětí v nemocnicích. Někteří zoufalí rodiče se stávají obětmi podvodníků nebo se sami pouštějí do nebezpečných improvizací. Prezident Joe Biden už kvůli „mléčné krizi“ zavádí válečná opatření.

Když v únoru zavřela své brány kvůli nepotvrzenému podezření z výroby závadného mléka největší americká továrna na kojeneckou výživu v Michiganu, málokdo čekal, jak těžká krize Spojené státy za pár měsíců sevře. Regály na mnoha místech zejí už týdny prázdnotou.

„V uplynulém týdnu už prostě žádné mléko nebylo. Bylo dost děsivé si uvědomit, že možná nebudete moci nakrmit své dítě,“ popsala matka Stephanie Weller.

Falešná umělá výživa

Kojencům přitom nemůžete umělou výživu jen tak vyměnit. Mohli by rychle skončit na pohotovosti. Což se teď v Americe děje. „Nedokáží přijímat jiné druhy výživy a pak skončí dehydrovaní a zaostávají. Týká se to doslova celé severní Ameriky,“ vysvětlil dětský gastroenterolog Mark Corkins.

Mléko dochází už i v nemocnicích. Situaci zhoršují spekulanti, kteří umělou výživu skupují, a internetoví podvodníci, kteří nabízejí falešnou. Na internetu také kolují návody, jak si doma vyrobit vlastní. „Varujeme rodiny. Prosím, nepoužívejte recepty ze sociálních sítí. Mohou být velice nebezpečné a my je rozhodně nedoporučujeme,“ apeloval přednosta pediatrické kliniky Matthew Denenberg.

Biden zavádí válečná opatření

Prezident Biden ve středu přijal krizové opatření, které se používá spíše pro válečný než kojenecký materiál. „Dnes uplatňuji zákon o obranné výrobě, který zajistí, že výrobci budou mít dostatek surovin. Vláda může od dodavatelů vyžadovat, aby své suroviny přednostně posílali výrobcům kojenecké výživy,“ uvedl Biden.

Nařídil také urychlit nákup v zahraničí. Opozice Bidena kritizuje, že zareagoval pozdě. Za krizí stojí i problémy s dodávkami už z dob pandemie. Rozvíjí se proto debata, že by se kojenecká výživa mohla stát strategickým zdrojem jako třeba pohonné hmoty.

Tagy: