Prymula: Opičí neštovice nejsou nový covid. Puchýře se ale dělají i na vnitřních orgánech

Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

360° (524)

Dosavadní informace o opičích neštovicích by mohly naznačovat to, že se nemoc nešíří komunitně. To je podle epidemiologa Romana Prymuly dobrá zpráva. Doufá, že virus nebude mít na svědomí další epidemii jako covid. V pořadu 360° však uvedl, že projevy nákazy mohou být dost nepříjemné. Puchýřky se totiž netvoří jen na kůži, ale i na vnitřních orgánech.

„Tato choroba byla pro nás doposud spíš neznámou, evidovali jsme pár sporadických případů. Teď došlo k mezilidskému přenosu, což nás trochu vyděsilo. Na druhou stranu mluvíme o přenosu dominantně v sexuálních vztazích,“ popsal Prymula.

Opičí neštovice

  • Název pochází od makaků, u nichž se nemoc objevila poprvé v 50. letech minulého století
  • K nákaze dochází při kontaktu s infikovanými zvířatymateriálem (ložní prádlo, oblečení) a mezi lidmi. Zde se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem
  • Mezi příznaky patří: vysoké teploty až horečky, bolest svalů, pocit únavy, dušnost a vyrážka-puchýřky
  • Proti nemoci neexistuje cílená léčba, podpůrně se užívají antivirotika
  • Prevenci by mohlo představovat očkování proti pravým neštovicím

To je pro něj dobrou zprávou. „Znamená to, že by se nemuselo jednat o komunitní šíření,“ dodal v pořadu 360°. Zatím je ale i obezřetný. „Nemůžeme vyloučit nárůsty. (…) Doufám, že z toho nebude další covid,“ konstatoval.

Očkování by mohlo pomoct

Už nyní ale odborníci u opičích neštovic evidují, že virus zmutoval. Mohl tak nabrat vlastnosti, které dříve neměl. Nemoc se zatím projevuje hnisajícími puchýřky. „Puchýře jsou nejen na pokožce, ale i na vnitřních orgánech,“ řekl.

V případě efektivnosti očkování proti neštovicím je třeba odlišovat pravé a plané. Prymula připomněl, že očkování proti planým neštovicím na opičí nefunguje. „Plané neštovice jsou jiná kategorie. U očkování proti pravým neštovicím je ale příbuznost,“ pronesl. Záleží však podle něj na době od aplikace vakcíny. Imunita proti pravým neštovicím totiž nevydrží rok, jak se předpokládalo.

To v úterý připomněl i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. „Data o účinnosti vakcíny proti pravým neštovicím na opičí neštovice jsou velice limitovaná. Lze usuzovat, ze díky podobnosti viru by účinné být mohly. Otázka je, zda jsou dostupné v ČR,“ uvedl Chlíbek.

Prymula připomněl možnost využití vakcíny Imvanex, která byla registrována před rokem v USA. Ta by mohla proti opičím neštovicím znamenat jistou ochranu.

V tuzemsku se v úterý potvrdilo první podezření u pacienta, který pobýval na hudebním festivalu v Antverpách. Další dva vzorky laboratoře prověřují. Osoby, které cestovaly spolu s nakaženým a jeho blízké kontakty, mají podle pražských hygieniků nařízenou 21denní karanténu.

Tagy: