Zelení dávají ruce pryč od ČSSD. S Petříčkem bychom se asi dohodli, hlásí Berg

Zelení nakonec společně s ČSSD do voleb nepůjdou. Oznámili to spolupředsedové prvně jmenované strany. Důvodem je průběh víkendového sjezdu sociálních demokratů a jeho důsledky. Jedním z vyzyvatelů staronového předsedy ČSSD Jana Hamáčka v boji o post předsedy strany byl dosavadní ministr zahraničí Tomáš Petříček, přičemž Hamáček takřka okamžitě po vyhraném sjezdu oznámil, že současný šéf diplomacie ve své funkci skončí.

Předvolební spojení Zelených a ČSSD už bylo narýsováno, nakonec z něj ale nic nebude. „Oznámili jsme dnes (v pondělí) panu předsedovi Hamáčkovi, že za současné situace již nebudeme dále jednat o předvolební spolupráci,“ píše v prohlášení Zelených spolupředseda strany Michal Berg.

Jako důvod Zelení uvádějí průběh víkendového sjezdu sociálních demokratů, potažmo jeho následky. Na sjezdu totiž funkci předsedy obhájil ministr vnitra Hamáček, přičemž jedním z jeho vyzyvatelů byl dosavadní ministr zahraničí Tomáš Petříček. Takřka ihned po sjezdu staronový šéf ČSSD oznámil, že Petříček již nebude součástí vládnoucího kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Sjezd sociální demokracie a další kroky po něm nám nedávají naději, že by bylo možné naplnit základní požadavek spolupráce, který stanovil náš sjezd. Tedy aby takový projekt přispěl k zásadní změně politické kultury v Česku a k ukončení oligarchického srůstání politické a ekonomické moci a autoritářského stylu vládnutí zemi, a to včetně odmítnutí spolupráce s Andrejem Babišem a hnutím ANO,“ vysvětlila změnu postoje spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis.

Berg: S Petříčkem bychom se nejspíš dohodli

O důvodech Zelených ke konci vyjednávání o spolupráci pro CNN Prima NEWS blíže promluvil jejich spolupředseda Berg. „Bylo zjevné, že na sjezdu pozice ve vedení sociální demokracie získali zejména ti, kteří preferují konzervativnější postup a kterým zároveň nevadí současné vládní působení sociální demokracie, a to nejen v současné vládě, ale zároveň i směrem k tomu, aby případně sociální demokracie nespolupracovala s hnutím ANO v příští vládě po volbách,“ řekl Berg redakci.

Následně spolušéf Zelených dodal, že kdyby byl předsedou ČSSD zvolen Tomáš Petříček, situace by mohla vypadat jinak. „Dalo by se říct, že by byla větší pravděpodobnost, že se dohodneme,“ řekl Berg s tím, že mezi zastánce spojení ČSSD se Zelenými patřil i dosavadní místopředseda sociálních demokratů Michal Šmarda. Ani on však není součástí nového vedení strany.

Další kroky směrem k říjnovým volbám mají Zelení ohlásit na on-line tiskové konferenci ve středu.

Trhliny po znovuzvolení Hamáčka

Berg přitom ještě v pátek vystoupil na on-line sjezdu sociálních demokratů, kde hlásal, že není vhodné tříštit síly, když si jsou strany v mnoha věcech podobné. „Mnoho problémů a výzev se nedá řešit samostatně, ale společně na progresivní levici,“ vzkázal členům ČSSD.

Již po znovuzvolení Hamáčka se však začaly objevovat trhliny. „My si sedneme a budeme hovořit o tom, jaké jsou možnosti spolupráce. Nijak nezastírám, že diskuse v sociální demokracii je složitá,“ řekl šéf ČSSD.

ČSSD na hraně, Zelení hluboko pod ní

Poslední předvolební průzkumy ukazují, že ČSSD bude mít velký problém se vůbec udržet v Poslanecké sněmovně. Pohybuje se totiž právě kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny.

Ještě mnohem hůře jsou na tom právě Zelení. Ti měli zastoupení v Poslanecké sněmovně pouze jednou, konkrétně po sněmovních volbách v roce 2006, kdy získali 6,3 procenta, a dokonce usedli ve vládě tvořené kromě nich ještě ODS a KDU-ČSL. Od té doby se ale potácejí. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny obdrželi jen 1,5 procenta hlasů a podobný výsledek Zeleným přisuzují i nynější průzkumy.

Tagy: