Zelenskyj k Rusům: Za zvěrstva na Ukrajině zasloužíte smrt. Vaše lidskost zahynula v Buči

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Poprvé bez pozdravu. Právě tak zahájil svůj projev ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Celý jej věnoval jediné události – masakru v Buči. „Koncentrované zlo přišlo do naší země. Vrazi, mučitelé, násilníci, lupiči, kteří si říkají armáda. A kteří si po tom, co udělali, zaslouží jedině smrt,“ prohlásil prezident v emotivním projevu.

Situací v Kyjevské oblasti, která je po stažení ruských vojsk celá opět pod nadvládou Ukrajinců, je Zelenskyj šokován. „Stovky lidí byly zabity. Mučení a popravení civilisté. Mrtvoly leží na ulicích, oblasti jsou zaminované. Dokonce i těla obětí jsou zaminovaná. Koncentrované zlo přišlo do naší země. Vrazi, mučitelé, násilníci, lupiči, kteří si říkají armáda. A kteří si po tom, co udělali, zaslouží jedině smrt,“ zdůraznil v projevu.

Podotkl, že chce, aby matka každého ruského vojáka viděla těla zavražděných lidí v Buči, Irpini a Hostomelu. „Proč byli tito lidé zabiti? Proč byly ženy znásilněny a zavražděny před zraky dětí? Jak mohla být jejich těla znesvěcena i po smrti? Co ukrajinské město Buča udělalo Rusku?“ ptal se nechápavě prezident.

„Jak jste si mohli nevšimnout, že jste vychovali řezníky? Nemohli jste nevědět, co se skrývá ve vašich dětech. Zabíjejí úmyslně a s potěšením. Společně s ruskými představiteli budou čelit odpovědnosti. Za vraždy, mučení, výstřely do týlu svázaných lidí. Právě tak teď bude vnímáno Rusko. Takový je váš obraz – vaše kultura a lidskost zahynuly spolu s ukrajinskými muži a ženami, ke kterým jste přišli,“ vmetl Rusům.

Podotkl, že schválil rozhodnutí vytvořit na Ukrajině zvláštní justiční mechanismus pro vyšetřování a soudní zkoumání každého zločinu okupantů na území země. „Svět už byl svědkem mnoha válečných zločinů v různých dobách a na různých kontinentech. Je však načase udělat vše pro to, aby válečné zločiny ruské armády byly posledním projevem takového zla na světě,“ uvedl.

Doplnil, že chce, aby si Ukrajinci uvědomili, že sice vyhnali nepřítele z několika regionů, ve zbytku oblastí ale ruská vojska podle něj dál pokračují v podobných zvěrstvech. „Jsou to parchanti, kteří to jinak neumí. A měli takové rozkazy,“ rozzuřil se. Všichni partneři Ukrajiny budou podle Zelenského informováni o tom, co Rusové na okupovaném území prováděli. Dodal, že válečnými zločiny se bude zabývat i Rada bezpečnosti OSN.

Vzpomněl také na historický kontext. „Dnes si připomínáme čtrnácté výročí summitu NATO v Bukurešti. Tehdy byla šance vyvést Ukrajinu z ‚šedé zóny‘ ve východní Evropě. Pod optimistickými diplomatickými prohlášeními, že by se Ukrajina mohla stát členem NATO, se pak v roce 2008 skrývalo odmítnutí přijmout Ukrajinu do Aliance,“ připomněl.

Nebudeme se doprošovat

„Nyní bojujeme o život v nejstrašnější válce v Evropě od druhé světové války. Zvu Angelu Merkelovou a Nikolase Sarkozyho, aby navštívili Buču a podívali se, k čemu za čtrnáct let vedla politika ústupků Rusku. Aby na vlastní oči viděli umučené ukrajinské muže a ženy,“ vyzval politiky. Dodal, že z činů Rusů na Ukrajině Západ neobviňuje. „Máme ale právo mluvit o nerozhodnosti. My nerozhodní nejsme. Musíme být silní, nebudeme se schovávat za silné tohoto světa,“ prohlásil.

Dodal, že se nehodlá nikoho doprošovat. „Upřímně řečeno, neměli jsme žádat o pomoc zbraněmi, abychom se ochránili před tímto zlem, které přišlo do naší země. Všechny potřebné zbraně jsme měli dostat tak jako tak – bez žádostí. Protože ostatní si moc dobře sami uvědomovali, jaké zlo přišlo a co s sebou přineslo,“ uzavřel.

Tagy: