
Technické muzeum Brno otevře expozici motorů. Lákadlem je rameno určené k průzkumu Jupitera
Není to poprvé, kdy ceny paprik nebo květáku vyletěly vzhůru. Podle agrárního analytika Petra Havla za to nyní může především prodloužení loňského problému s horkým létem na jihu Evropy, ale také současná energetická krize. S tím ve vysílání CNN Prima NEWS souhlasila i tajemnice Zelinářské unie Zuzana Přibylová.
Čeští zemědělci si stěžují, že supermarkety mají často přehnaně vysoké nároky na kvalitu i vzhled zeleniny, a jejich produkty proto odmítají. Navíc prý obchody nechtějí reflektovat zvýšené náklady pěstitelů. Odmítnutá zelenina se pak rychle kazí.
Je možné, že v letošním roce poznamenaném pandemií koronaviru bude zelenina na českých stolech luxusem. Aktuálně jsou její ceny na dvojnásobku oproti loňsku. Částečně kvůli pandemii, kdy na polích chybí zahraniční pracovníci a dovoz je problematický, ale i dílem dalšího „strašáka“, kterým je sucho. Češi se tak více než jindy zajímají o lokální potraviny.