
Majitel podřízl fence hrdlo. Chilli nyní čeká v Děčíně na novou rodinu, agresor sedí ve vazbě
Není to poprvé, kdy ceny paprik nebo květáku vyletěly vzhůru. Podle agrárního analytika Petra Havla za to nyní může především prodloužení loňského problému s horkým létem na jihu Evropy, ale také současná energetická krize. S tím ve vysílání CNN Prima NEWS souhlasila i tajemnice Zelinářské unie Zuzana Přibylová.
Čeští zemědělci si stěžují, že supermarkety mají často přehnaně vysoké nároky na kvalitu i vzhled zeleniny, a jejich produkty proto odmítají. Navíc prý obchody nechtějí reflektovat zvýšené náklady pěstitelů. Odmítnutá zelenina se pak rychle kazí.
Je možné, že v letošním roce poznamenaném pandemií koronaviru bude zelenina na českých stolech luxusem. Aktuálně jsou její ceny na dvojnásobku oproti loňsku. Částečně kvůli pandemii, kdy na polích chybí zahraniční pracovníci a dovoz je problematický, ale i dílem dalšího „strašáka“, kterým je sucho. Češi se tak více než jindy zajímají o lokální potraviny.