Zemědělci: Řetězce mají příliš vysoké marže. Lež nenažraných agrobaronů, mínil Prouza

Do cen potravin se promítají drahé suroviny, energie i doprava. Zemědělci však míní, že rostou více, než by mohly.

Zemědělci proti supermarketům

Drahé suroviny, energie a doprava. To vše se promítá do rostoucích cen potravin v obchodech. Podle zemědělců ale rostou více, než by měly. Tvrdí, že řetězce mají na potravinách vysoké marže – někdy prý i 200 %. Zástupci supermarketů se ale hájí. Marže se podle nich pohybují kolem 30 % a zemědělci jsou prý nenažraní „agrobaroni“.

Energie, paliva nebo tlak na vyšší mzdy. Nejen kvůli těmto důvodům musí zelinářská farma u Mělníka zdražit. Obchodní řetězce ale nereagují. „Nám všechny ty náklady ostře stoupají. Bohužel v současné době jsme od řetězců peníze nedostali,“ uvedl obchodní ředitel Hanka Mochov Tomáš Bohuslav.

Například jedno kilo volných brambor prodává farma supermarketům za 11 korun. Tam je ale koupíte za 20 korun. To je marže 82 %. „Posledních pět let sledujeme, že marže obchodních řetězců jsou poměrně vysoké a trend je stále postupně rostoucí,“ pokračoval Bohuslav.

Podle zemědělců a potravinářské komory jsou marže řetězců na některých produktech až 200 %. Zástupci supermarketů se proti obvinění zemědělců brání.

Zemědělci volají po kontrolách

„Je to totální a nesmyslná lež nenažraných agrobaronů. Pokud se někdo dneska má dobře, tak jsou to zemědělci a teď se jenom snaží brečet a zneužívat současnou situaci, aby si buď zbytečně navýšili ceny nebo aby ze státu vyrazili další dotace,“ mínil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

„Bohužel na našich výsledcích z posledních let to rozhodně nevypadá, že bychom byli nenažraní agrobaroni, protože firma teďka nekončí rozhodně v dobrých výsledcích,“ uvedl v reakci Bohuslav. I proto další zemědělci volají po tom, aby se do kontroly marží supermarketů zapojil stát stejně jako u čerpacích stanic.

„Myšlenka byla zajímavá: kontrola marží. Je potřeba v tom pokračovat, abychom se dozvěděli, jak velké mají marže supermarkety. Tam asi bude zakopaný pes,“ myslí si Jan Sixta, ředitel Zemědělského obchodního družstva Úmonín.

Prouza však podotkl, že k tomuto kroku stát přistoupil v roce 2017, během takzvané máselné krize. „Ukázalo se, že ten, kdo uměle navyšoval ceny, byli výrobci másla, ne prodejci,“ dodal. Ministerstvo financí na dotaz CNN Prima NEWS napsalo, že marže supermarketů jsou dlouhodobě ustálené a k jejich kontrolám se nechystá.

Tagy:
jídlo potraviny doprava zemědělství energie ceny ekonomika Mělník spor Tomáš Prouza Ministerstvo financí České republiky Potravinářská komora České republiky marže Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Mochov