Prahu zablokuje tisíc traktorů. Zemědělci žádají demisi vlády, ministr pro akci nevidí důvod

Zemědělci plánují na příští týden protesty.

Zemědělci a protesty

Zemědělci chystají velké protesty. Vadí jim drahé energie, byrokracie, některým i kroky vlády. Do Prahy v pondělí přijede na blokádu tisíc traktorů. Organizátoři protestů varují Pražany před dopravními komplikacemi. Od akce se distancuje jak Agrární komora, tak zástupci menších farmářů. Ministr zemědělství pro tuto akci nevidí důvod.

Někteří zemědělci dosud protestovali jen ve svých regionech – třeba na východě Moravy nebo na severu Čech. To prý ale nestačí a už v pondělí vyrazí kolona traktorů ze všech světových stran do Prahy. Nejdřív před ministerstvo zemědělství a pak na Malostranské náměstí.

ČTĚTE TAKÉ: Nový cíl EU. Emise skleníkových plynů se mají do roku 2040 snížit o 90 procent

„Dopravní situace v Praze bude velice složitá,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Stop Green Dealu, vysokým cenám energií nebo vyděračským praktikám obchodníků. To jsou požadavky protestujících, kteří chtějí, aby Fialova vláda podala demisi. „Chceme, aby vláda přehodnotila své jednání nebo musela odejít. Bylo by lepší, kdyby odešla, protože nadělala už hodně problémů,“ upřesnil mluvčí protestu a předseda společnosti Rabbit CZ Zdeněk Jandejsek.

Ale například Jan Král, který hospodaří na více než 420 hektarech nedaleko Prahy, se k protestům nepřipojí, přestože důvody k protestům by se prý našly, třeba přebujelá byrokracie. „Tato demonstrace mi ale přijde, že je zneužita k tomu, že se tam argumentuje odvoláním vlády, která s tím nemá nic společného,“ vysvětlil farmář pro CNN Prima NEWS.

„Ten plánovaný tuzemský protest na příští týden je spíše protivládní a je více politického charakteru,“ dodal agrární analytik Petr Havel.

Ministr zemědělství tvrdí, že protesty nic nevyřeší. „Vážím si konstruktivnosti, protože vždy se věci lépe mění u jednacího stolu než někde na ulicích nebo náměstích,“ sdělil Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle poslankyně Margity Balaštíkové (ANO) je to však jen další věc, kterou pan ministr nezvládl a měl s nimi více komunikovat.

„To, co nám teď vadí nejvíc, je nejen velká byrokracie, ale i nízké výkupní ceny, které jsou způsobeny bezcelním dovozem z Ukrajiny,“ vysvětlil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Nespokojenost zemědělců chce řešit i premiér Fiala. Ten se ve čtvrtek sejde se zástupci farmářů, Agrární komorou a Zemědělským svazem. Agrární komora v úterý oznámila, že se plánuje přidat ke svým kolegům z východní Evropy příští čtvrtek, kdy budou zemědělci protestovat na hranicích svých zemí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: S českými zemědělci „vorá“ Evropská komise, vláda má svázané ruce, shodli se experti

Tagy:
protesty zemědělci Praha traktory blokáda Green Deal Zemědělský svaz České republiky Agrární komora České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky válka dopravní komplikace