Zemřel bojovník proti apartheidu a držitel Nobelovy ceny. Desmond Tutu se dožil 90 let

Desmond Tutu

Ve věku 90 let zemřel jihoafrický emeritní arcibiskup, bojovník proti rasistickému režimu apartheidu a držitel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu. S odkazem na jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu o tom v neděli informovala agentura Reuters.

Ramaphosa v prohlášení vyjádřil jménem všech Jihoafričanů hluboký smutek nad úmrtím této zásadní postavy jihoafrické historie. „Odchod emeritního arcibiskupa Desmonda Tutua je další kapitolou truchlení při loučení našeho národa s generací skvělých Jihoafričanů, kteří nám odkázali osvobozenou Jižní Afriku,“ uvedl jihoafrický prezident.

Tutua zároveň označil za „ikonického duchovního lídra, aktivistu proti apartheidu a bojovníka za lidská práva ve světě“. Tutu byl podle Ramaphosy mužem mimořádného intelektu a integrity a patriotem, jenž byl pragmatický, zásadový a měl soucit s utlačovanými.

Tutuovi byla koncem 90. let minulého století diagnostikována rakovina prostaty a v posledních letech byl několikrát hospitalizován kvůli infekcím souvisejícím s léčbou rakoviny, uvedla agentura Reuters.

O jeho úmrtí jménem rodiny informovala úřadující předsedkyně jeho nadace a koordinátorka úřadu arcibiskupa Ramphela Mampheleová. Zemřel podle ní pokojně v neděli ráno v domově pro seniory v Kapském Městě. Příčinu úmrtí Mampheleová nesdělila.

Tutu, který 7. října oslavil své 90. narozeniny, proslul především jako bojovník proti apartheidu. Za svou roli v kampani za vyřešení tohoto problému získal v roce 1984 Nobelovu cenu za mír. Angažoval se i v boji za lidská práva, proti chudobě, AIDS či rasismu. Své veřejné aktivity ukončil nositel mnoha světových vyznamenání teprve před několika lety.

Tutu byl několikrát zatčen

Tutu několik let učil na škole pro černošské obyvatele, poté se ale obrátil k teologii a ve 29 letech byl vysvěcen na kněze. Jako biskup a později arcibiskup jihoafrické anglikánské církve, jíž byl hlavou jako první černoch téměř deset let, využíval svého postavení k boji proti rasovému útlaku.

Svým vytrvalým naléháním na západní státy, aby kvůli apartheidu uplatnily proti vládě JAR hospodářské sankce, vzbudil nevoli i u části černého obyvatelstva. Několikrát byl zatčen. Po skončení režimu apartheidu v roce 1994 předsedal Komisi pravdy a usmíření, která vyšetřovala porušování lidských práv v době apartheidu.

V poslední době jde o druhé úmrtí významné postavy jihoafrických dějin. V polovině listopadu ve věku 85 let zemřel poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky a nositel Nobelovy ceny za mír Frederik Willem de Klerk.

Tagy:
Nobelova cena církev JAR Jihoafrická republika úmrtí lidská práva arcibiskup Kapské Město Desmond Tutu Jižní Afrika Anglikánská církev Frederik Willem de Klerk