Zemřel bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing. Bylo mu 94 let

Valery Giscard d'Estaing

Zemřel bývalý francouzský prezident Giscard d'Estaing

Ve čtyřiadevadesáti letech zemřel bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing. Svět opustil ve svém domě ve středofrancouzském departementu Loir-et-Cher po komplikacích spojených s onemocněním COVID-19, uvedla agentura DPA s odkazem na zdroje z prezidentova blízkého okolí.

Valéry Giscard d'Estaing se narodil 2. února 1926 v německém městě Koblenz, kde byl jeho otec coby vysoký finanční úředník a ekonom s francouzskou okupační armádou. V politice působil jako poslanec francouzského parlamentu či ministr ekonomiky a financí. Prezidentem Francie byl od roku 1974 do roku 1981.

Liberál Giscard d'Estaing prosazoval evropskou integraci. Jeho aristokratické způsoby mu vynesly pověst chladného technokrata. Jako proevropský centrista spolupracoval spolu s bývalým německým kancléřem Helmutem Schmidtem, s nímž vytvořil silné francouzsko-německé pouto, které nakonec pomohlo připravit půdu pro společnou měnu euro.

V květnu se bývalý prezident objevil ve zprávách kvůli obvinění ze sexuálního napadení reportérky německé televize WDR. Novinářka podala ve Francii trestní oznámení obviňující prezidenta, že jí několikrát sáhl na zadek během rozhovoru, který s ním vedla v prosinci 2018 v Paříži. Giscard d'Estaing obvinění odmítal.

Bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing byl hospitalizován už minulý měsíc. Pět dní tehdy strávil v nemocnici ve francouzském městě Tours.

Tagy:
Francie Paříž úmrtí euro Evropská unie bývalý prezident Valéry Giscard d'Estaing Helmut Schmidt Koblenz Tours