Zemřel ikonický herec Michel Blanc. Byl monumentem francouzského filmu, truchlí prezident

Ve věku 72 let zemřel slavný francouzský herec, režisér a scenárista Michel Blanc. Proslavil se zejména rolí Jeana-Clauda Dusse ve snímku Dovolená po francouzsku. Ke smrti se vyjádřil i prezident Emmanuel Macron, který Blanca v příspěvku na síti X označil za „monument francouzské kinematografie“.

Významný herec v komické kinematografii 80. let byl neoddělitelný od postavy Jeana-Clauda Dusse v kultovních komediích Les Bronzés (Dovolená po francouzsku). Později se Blanc přesunul k dramatickým rolím a kariéře úspěšného režiséra. Zemřel v noci ze čtvrtka na pátek 3. října na infarkt, informuje francouzský Le Monde.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel legendární filmový producent Watts. Pracoval na Star Wars i Indiana Jonesovi

Lítost nad smrtí ikonické postavy francouzského filmu vyjádřil také prezident Francie Emmanuel Macron. „Rozplakal nás smíchy a dojal nás k slzám,“ napsal ve svém příspěvku na síti X. Blanca označil za „monument francouzské kinematografie“.

Svou soustrast vyjádřili i Blancovi blízcí herečtí kolegové z filmu Dovolená po francouzsku. „Do p*dele Micheli... Co jsi nám to udělal,“ reagoval v pátek ráno na svém Instagramu jeho kamarád z dětství Gérard Jugnot. Stejně jako Blanc patřil do umělecké skupiny herců a režisérů Le Splendid, která v Paříži založila stejnojmennou kavárnu a divadlo. Všichni členové společně vytvořili epos s filmy Les Bronzés. Obnovili způsob psaní a provedení francouzské komedie s burleskním, kyselým, krutým a neodolatelným tónem, píše RTL.

Za svou tvorbu získal několik nominací na cenu César pro nejlepšího herce. Vzácnou sošku nakonec získal v roce 2012 v kategorii nejlepší vedlejší role v politickém thrilleru L'Exercice de l'État (Ministr). „Tato role pro mě byla něco extrémně důležitého, velmi odlišného od toho, co jsem dokázal zvládnout. Je to typ role, o které jsem snil, ale nebyl jsem si jistý, že mě v těchto rolích přijmete, že mě v těchto rolích přijme veřejnost,“ citoval Blancovo dojaté prohlášení v děkovné řeči Le Monde.

Herec, který měl za sebou i úspěšnou kariéru v divadle, byl o svém soukromém životě vždy velmi diskrétní: „Naše práce je náš samotný člověk. Pokud odhalíme své soukromí, staneme se celebritou, už nejsme herci,“ citoval Le Monde hercovo prohlášení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ohromná ztráta pro herecký svět. Zemřela Maggie Smithová, zazářila v sérii o Harrym Potterovi

Tagy:
film společnost Twitter kinematografie kultura Emmanuel Macron celebrity hodnoty umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika Michel Blanc