Zemřel Jindra Hojer, po němž Foglar pojmenoval jednoho z pětice Rychlých šípů

Jindřich Hojer

Zemřel skaut Jindra Hojer

V šestadevadesáti letech v úterý zemřel chemik a skaut ze známého Foglarova oddílu pražská Dvojka Jindřich Hojer. Český spisovatel Jaroslav Foglar po Hojerovi pojmenoval jednu z postav svého původně komiksového seriálu Rychlé šípy. O Hojerově úmrtí informoval Skaut na Twitteru.

„Dnes, jen pár dní po 82. narozeninách Rychlých šípů, nás ve věku 96 let opustil Jindra Hojer. Člen Dvojky Jaroslava Foglara a chlapec, který své jméno propůjčil ‚ublízanému potěšení‘, jak mu občas žertem říkal Rychlonožka. Byl jsi inspirací nejen Jestřábovi, bratře Jindro,“ informoval o smutné události Skaut na Twitteru.

Jindřich Hojer se narodil v roce 1924 v pražských Holešovicích. Jako malý začal navštěvovat Sokol, kde se seznámil se svým celoživotním kamarádem Václavem Černým, který ho v roce 1936 přivedl do Foglarova skautského oddílu Pražská Dvojka.

Foglar: Postava ti v životě hanbu dělat nebude

V květnu 1937 přišel Foglar za Hojerem s prosbou, že by potřeboval jeho jméno do kresleného seriálu. Hojerovy rodiče Foglar přesvědčil k souhlasu slibem, že postava bude veskrze kladná.

„Byl jsem už asi tři čtvrtě roku v oddíle, já byl hodný skaut, nedělal jsem žádné lumpárny, a přišel za mnou Jestřáb a povídá: ‚Jindro, já bych potřeboval tvoje jméno do seriálu,‘“ uvedl dříve Jindřich Hojer v rozhovoru pro projekt Paměť národa.

„Bral jsem to jako poctu, že si vybral zrovna moje jméno, ale říkal jsem, že se musím zeptat maminky, jestli to dovolí. Maminka povídala: ‚Zeptej se, co to bude za postavu.‘ Při příští schůzce jsem se tedy zeptal a Jestřáb povídá: ‚Jindro, ta postava ti v životě hanbu dělat nebude.‘ No tak jsem na to kývl a tím jsem se dostal do seriálu,“ dodal.

Legendární Rychlé šípy uchvátily několik generací

Rychlé šípy, jak se komiksový seriál jmenoval, s pěticí hrdinů: Mirkem Dušínem, Jarkou Metelkou, Červenáčkem, Rychlonožkou a právě Jindrou Hojerem, si získaly oblibu několika generací a staly se klenotem české literatury pro děti a mládež. Seriál začal vycházet 17. prosince 1938 na zadní straně časopisu Mladý hlasatel.

Kromě zhruba tří set dílů komiksového seriálu se klub Rychlých šípů objevil i ve „stínadelské“ knižní trilogii Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství velkého Vonta. Příběhy se dočkaly také divadelního, seriálového (1969, režisér Hynek Bočan) i filmového (1993, režisér Petr Kotek) zpracování.

Jindřich Hojer strávil v pražské Dvojce pět let. V roce 1986 své kontakty s Foglarem a oddílem obnovil a pravidelně se s nimi vídal.

Hojer vystudoval chemii a většinu života pracoval ve Výzkumném ústavu organických syntéz v Rybitví u Pardubic. Později učil a přednášel na různých školách včetně vysokých. Byl také autorem trojice knih, mimo jiné autobiografie Střípky ze života Jindry Hojera. V posledních letech žil v jednom z domovů důchodců v Pardubicích.

Tagy:
kniha Pardubice Twitter komiks úmrtí skaut Václav Černý Jindra Hojer Rychlé šípy Jaroslav Foglar Hynek Bočan Petr Kotek Výzkumný ústav organických syntéz Jindřich Hojer